Search
menu
Search

Griffiers gaan door met staken waardoor chaos bij rechtbanken groter wordt in Spanje

Griffiers gaan door met staken waardoor chaos bij rechtbanken groter wordt in Spanje
Beeld: Canva

Griffiers gaan door met staken waardoor chaos bij rechtbanken groter wordt in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na meer dan 15 uur onderhandeling van vrijdag op zaterdag, is het de vertegenwoordigers van de griffiers en de Spaanse regering niet gelukt om een overeenkomst te bereiken. Dat betekent dat de staking bij de griffiers doorgaat, net zolang dat de regering toegeeft aan de eisen van de ‘letrados de la Administración de Justicia’. Deze staking begon op 24 januari en zal nu voor onbepaalde tijd doorgaan waardoor de chaos bij de rechtbanken groter wordt.

Volgens de krant El País zijn sinds het begin van deze staking bij de griffiers, minstens 152.000 processen geannuleerd en/of uitgesteld. De ruim 4.440 griffiers eisen een beter salaris en dat dit ongeveer gelijk is aan 85% van de rechters en magistraten. Dat zou een verhoging van gemiddeld 600 euro per maand betekenen en een verbetering van de 65% van het salaris van rechters en magistraten wat de griffiers nu verdienen.

Maar de regering zegt dat de griffiers behoren tot de A1-groep van staatsambtenaren, de hoogste rang van de administratie. Het salaris van griffiers varieert tussen 37.697 en 57.722 euro per jaar in de rechtbanken (plus variabele vergoeding) en tussen de 42.554 en 58.979 euro per jaar op het gerechtelijk bureau. De minister van Justitie, Pilar Llop, zegt dan ook dat de griffiers wat betreft salarissen niets te klagen hebben. Zij vergelijkt deze staking met die van jaren geleden bij de luchtverkeersleiders die ook hoge salarissen verdienen en meer wilden.

Op de website van CincoDías heeft men gekeken naar de salarissen bij de ambtenaren in het rechtssysteem. Griffiers (letrados de la Administración de Justicia, of LAJ) verdienen gemiddeld tussen de 37.697 en 57.722 euro in de rechtbanken (plus variabele vergoeding) en tussen de 42.554 en 58.979 euro op het gerechtelijk bureau. rechters en magistraten (jueces) en openbare aanklagers (fiscales) verdienen tussen de 52.000 en 131.000 euro per jaar. Alle salarissen zijn brutobedragen en gekeken naar 12 betalingen per jaar. 

Wat doet een griffier?

In Spanje hadden griffiers de naam ‘secretario judicial’ en vanaf 2015 de naam ‘letrado de la Administración de Justicia’. Een hoofdtaak van een griffier bij de rechtbank is om alle communicatie die betrekking heeft op een zaak vast te leggen. Mensen die een rechter om een vonnis vragen, moeten eerst een verzoek indienen bij de griffier van de rechtbank. Advocaten dienen daar ook hun stukken in (pleitnota’s, verzoekschrift, klacht, hoger beroep, en dergelijke).

De griffier zorgt bovendien voor de administratie rondom een zitting. Tijdens een zitting maakt de griffier aantekeningen van alles wat er gezegd en gedaan wordt. Hij fungeert als ‘notaris van het gerechtelijke gebeuren’. De griffier maakt een verslag van de zitting (het proces-verbaal) en is aanwezig bij de beraadslagingen van de rechters in de raadkamer na afloop van de zitting.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?