De langste bevaarbare ondergrondse rivier van Europa bevindt zich in Castellón

De langste bevaarbare ondergrondse rivier van Europa bevindt zich in Castellón
Beeld: Toerisme Vall d'Uixó / web

De langste bevaarbare ondergrondse rivier van Europa bevindt zich in Castellón

De langste bevaarbare ondergrondse rivier van Europa bevindt zich in Spanje, in het betoverende dorpje Vall d’Uixó in de provincie Castellón. We hebben het over een uniek natuurfenomeen: de Coves de Sant Josep. Dit spectaculaire landschap herbergt de langste bevaarbare ondergrondse rivier van Europa, waardoor bezoekers de diepten van de Sierra de Espadán kunnen verkennen via een door water gevormde route die al duizenden jaren bestaat.

De Coves de Sant Josep (Spaans: Cuevas de San José) bieden niet alleen een uniek ondergronds landschap, maar vormen ook een belangrijke culturele locatie. Aan de ingang van de grot zijn, zoals te lezen valt op de website van Toerisme Vall d’Uixó, unieke prehistorische schilderingen en gravures te bewonderen die dateren van meer dan 15.000 jaar geleden. Ze behoren tot het Laat-paleolithicum.

Om deze geheimzinnige ondergrondse wereld binnen te gaan, kunnen bezoekers genieten van een 800 meter lange boottocht en een 250 meter lange wandeling door een droge galerij. De ervaring, begeleid door een ervaren gids, duurt ongeveer 45 minuten en kan het hele jaar door worden gedaan dankzij de constante temperatuur van 20 graden in de grot.

De prijs voor het bezoek varieert tussen de € 6 en € 14 per persoon, afhankelijk van de leeftijd. Reserveren kan op deze website.

SpeleoKayak

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer ontspannen en unieke ervaring, biedt een bedrijf in actieve vrijetijdsbesteding in de provincie Castellón, de activiteit speleo-kajakken aan.

Dit avontuur combineert het observeren van karstformaties in de grot met de opwinding van het varen in een kajak. Anders dan het traditionele bezoek per boot, duurt de ervaring in een kajak ongeveer 2 uur en kunnen zo alle galerijen van het bevaarbare deel van de ondergrondse rivier worden verkend.

Begeleid door professionals kunnen kleine groepen van ongeveer 16 personen genieten van het kristalheldere water en de unieke geologische formaties. Er is geen eerdere ervaring met kajakken vereist, aangezien voorafgaand aan de activiteit praktische uitleg wordt gegeven. De prijs bedraagt € 40 per persoon.

Vall d’Uixó: meer dan de Cuevas de San José

Vall d’Uixó biedt veel meer dan alleen de Coves de Sant Josep. De regio herbergt bijvoorbeeld de grootste kolonie Spaanse keizerarenden van Europa, die hier succesvol worden gemonitord en beschermd. Ook de nabijgelegen berg Monte Caballo is zeer de moeite waard vanwege de adembenemende uitzichten over de omgeving. Verder zijn er in de regio volop mogelijkheden voor wandelen, fietsen, klimmen, paardrijden en nog veel meer buitenactiviteiten. De stad Castellón de la Plana, op zo’n 15 minuten rijden, biedt naast culturele bezienswaardigheden ook volop winkels, horeca en nachtleven.

Hoe kom je er?

Vall d’Uixó ligt op ongeveer een uur rijden van zowel Valencia als Castellón de la Plana. Met de auto is de plaats via de AP-7 of de N-340 eenvoudig te bereiken. Ook met het openbaar vervoer is een bezoek aan Vall d’Uixó goed mogelijk. Zo rijden er vanuit beide steden regelmatig bussen, terwijl het station van Castellón op slechts 15 minuten rijafstand ligt.

Ga naar de inhoud