Mercadona, Carrefour en Lidl winnen marktaandeel terwijl ALDI gelijk blijft in Spanje

Mercadona, Carrefour en Lidl winnen marktaandeel terwijl ALDI gelijk blijft in Spanje
Beeld: via canva.com

Mercadona, Carrefour en Lidl winnen marktaandeel terwijl ALDI gelijk blijft in Spanje

In 2023 hebben de drie leiders in de voedseldistributie in Spanje, Mercadona, Carrefour en Lidl, hun marktaandeel verhoogd, een jaar waarin de Spaanse keten met 0,6% steeg tot 26,2% van de totale markt, volgens de Balans van de Distributie 2023 van consultant Kantar.

De leider in voedseldistributie in Spanje begon te groeien vanaf april, samenvallend met de mededeling van Mercadona dat de prijs van 500 producten werd verlaagd, een positieve trend die het tot nu toe heeft kunnen behouden en naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 in stand zal blijven.

Carrefour heeft zijn marktaandeel met 0,2% verbeterd en blijft op de tweede plaats, met 9,9% van het totaal en met de uitdaging om zijn buurtformats verder te ontwikkelen.

Lidl heeft de op één na grootste toename geboekt en heeft nu 6,4% van het totaal. Lidl bevindt zich onder de ketens met de meeste openingen in 2023, een trend die de populaire Duitse keten naar verwachting in 2024 zal voortzetten nadat het had aangekondigd dat het 700 winkels wil bereiken. 

ALDI daarentegen is op een marktaandeel van 1,5% blijven steken, dit terwijl ook deze Duitse keten tientallen nieuwe supermarkten heeft geopend in 2023 en dit jaar van plan is 50 winkels te openen om de grens van 480 te halen.

Kantar bevestigde ook de aandacht op de ontwikkeling van regionale supermarktketens, die nu 17% van het marktaandeel voor hun rekening nemen en 0,3% zijn gegroeid, omdat ze een alternatief vormen met een kort assortiment en een gedifferentieerd aanbod.

Ga naar de inhoud