In Spanje zeldzame wormsalamanders gevonden op de Canarische Eilanden

In Spanje zeldzame wormsalamanders gevonden op de Canarische Eilanden
Beeld: via canva.com

In Spanje zeldzame wormsalamanders gevonden op de Canarische Eilanden

Wormsalamanders zijn een diersoort die behoort tot de orde van de ​​amfibieën. Ze onderscheiden zich van andere salamanders en kikkers door hun lange, wormachtige lichaam zonder poten. Er zijn ongeveer 170 soorten wormsalamanders waarvan de meeste leven in tropische gebieden van Zuid-Amerika, Afrika en Azië. De wormsalamanders komen nu echter ook steeds vaker voor op de Canarische Eilanden, voorlopig alleen op Gran Canaria, terwijl ze niet leven op het Spaanse vasteland.

In het Poema del Mar Aquarium op Gran Canaria is een bijzondere expositie geopend over de wormsalamanders of in het Spaans ‘cecilias’. Volgens de organisatoren is het behoud van amfibieën van levensbelang voor het behoud van de natuur. Omdat veel mensen niet bekend zijn met de bijzondere wormsalamanders, is de expositie de ideale plaats om meer over deze dieren, uniek in Spanje (en Europa), te weten te komen.

Wormsalamanders spelen een belangrijke rol in ecosystemen omdat ze de samenstelling van de bodem en de nutriëntenkringloop beïnvloeden. Bovendien zijn ze essentieel om de evolutie van de eerste gewervelde landdieren miljoenen jaren geleden te begrijpen.

De meeste wormsalamanders leven ingegraven in vochtige bosbodems en moerassen. Ze voeden zich met insecten, slakken, wormen en ander klein gedierte dat ze tegenkomen tijdens het graven. Sommige soorten zijn carnivoor en eten actief prooien, terwijl anderen meer als aaseters fungeren.

Wormsalamanders zijn nachtdieren die overdag schuilen onder stenen, boomwortels of in holen. ’s Nachts komen ze tevoorschijn om te jagen en voedsel te zoeken. Veel soorten zijn territoriaal en verdedigen een bepaald gebied tegen indringers.

wormen
Andrés R. Acosta-Galvis, Mauricio Torres, Paola Pulido-Santacruz / wikipedia
Ga naar de inhoud