Innovatie tijdens waterschaarste: zwembaden gevuld met zeewater in Spanje

Innovatie tijdens waterschaarste: zwembaden gevuld met zeewater in Spanje
Beeld: via canva.com

Innovatie tijdens waterschaarste: zwembaden gevuld met zeewater in Spanje

De droogte die grote delen van de provincies Barcelona en Girona in Catalonië treft, zet miljoenen inwoners en bedrijven onder druk. Om toch open te blijven, verkennen zwembaden en campings alternatieven om hun zwemvoorzieningen draaiende te houden. Het gebruik van zeewater is een veelbelovende optie, maar brengt uitdagingen met zich mee.

Simpelweg zeewater gebruiken in plaats van leidingwater lijkt een logische stap. Volgens de Catalaanse Wateragentschap (ACA) vergt dit echter een volledige ontkoppeling van het drinkwaternetwerk. Dit om schade aan rivieren en waterzuivering te voorkomen. Bovendien zijn aanpassingen nodig om zwembaden geschikt te maken voor zout water. Ze moeten grenzen aan de kust, met afvoerpijpen naar zee.

De Catalaanse Kampeerfederatie overweegt deze optie voor komende zomer, op zoek naar manieren om zwemvoorzieningen operationeel te houden. Het onderwerp leeft in de regio en meerdere bedrijven die zwembaden van water voorzien, spelen in op de vraag naar zeewater.  Het lijkt dus eenvoudig, maar er zijn haken en ogen. Bedrijven als Fluidra stellen dat bestaande technologie effectiever is dan activiteiten als zwembaden vullen verbieden.

Uitdagingen bij gebruik van zeewater

  • Ontkoppeling van drinkwaternetwerk vereist
  • Aanpassingen aan zwembad nodig
  • Locatie aan zee met afvoerpijpen naar zee
  • Kwaliteit en veiligheid zeewater moet gecontroleerd
  • Transport en opslag van grote hoeveelheden water

Brancheorganisatie Asofap benadrukt het belang van de sector, goed voor 0,5% van het waterverbruik. Met ruim 2.000 bedrijven, 40.000 banen en een omzet € 1,7 miljard per jaar, is Spanje de nummer vier wereldwijd in zwembaden. Alternatieven voor de droogte betekenen een keerpunt en een verandering in het zwembadmodel voor de toekomst, een nabije toekomst waarin waterschaarste vaker zal voorkomen in delen van Spanje.

Ga naar de inhoud