Spanjaarden waarschuwen voor oplichterspraktijken van Nederlandse uitzendbureaus

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is de politieke partij Izquierda Unida (IU) die de problemen heeft aangekaart. Het gaat om de oplichterspraktijken van diverse Nederlandse uitzendbureaus die Spanjaarden zoeken en daarna eenmaal in Nederland aannemen maar met geheel andere contracten en voorwaarden. Nederland is een aantrekkelijk land voor Spanjaarden die een baan zoeken in het buitenland maar er schijnt nogal gerommeld te worden bij diverse zogenaamde empresas temporales de empleo (ETT).

De krant 20 Minutos spreekt over de Nederlandse uitzendbureaus Hobij, PRAN, 100PRO, T&S Flexwerk, Synergie, Otto en Covebo die Spanjaarden in eigen land rekruteren, naar Nederland halen en dan andere veel slechtere contracten laten tekenen. Het gaat met name om banen in de logistiek maar er zijn ook klachten binnengekomen in andere sectoren.

De genoemde uitzendbureaus rekruteren Spanjaarden via hun eigen websites en advertenties die in Spanje geplaatst worden. Er worden beloftes gedaan en dingen beloofd die later, als de Spanjaarden eenmaal in Nederland zijn aangekomen, niet waar blijken te zijn. Er moet in Nederland met een smoes een nieuw contract getekend worden waarbij de condities geheel anders zijn dan het oorspronkelijke contract wat reeds getekend was.

Er zijn 0-uur contracten waarbij de werknemers altijd beschikbaar moeten zijn maar bijna niet betaald krijgen omdat ze officieel niet werken. In veel gevallen krijgen de Spanjaarden alleen de accommodatie en maaltijden betaald en vaak de rekeningen van water, licht en gas waarbij er soms negatief wordt geproduceerd en zelfs aan de bedrijven het verschil betaald moet worden.

Volgens Izquierda Unida lijken het maffiose praktijken en wordt er zelfs gesproken van een vorm van slavenarbeid. De Spaanse regering is op de hoogte van deze praktijken, aldus de politieke partij, maar doet er niets aan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

12
Reageer op dit artikel

0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.