Search
menu
Search

Spanjaarden waarschuwen voor oplichterspraktijken van Nederlandse uitzendbureaus

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanjaarden waarschuwen voor oplichterspraktijken van Nederlandse uitzendbureaus

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de politieke partij Izquierda Unida (IU) die de problemen heeft aangekaart. Het gaat om de oplichterspraktijken van diverse Nederlandse uitzendbureaus die Spanjaarden zoeken en daarna eenmaal in Nederland aannemen maar met geheel andere contracten en voorwaarden. Nederland is een aantrekkelijk land voor Spanjaarden die een baan zoeken in het buitenland maar er schijnt nogal gerommeld te worden bij diverse zogenaamde empresas temporales de empleo (ETT).

De krant 20 Minutos spreekt over de Nederlandse uitzendbureaus Hobij, PRAN, 100PRO, T&S Flexwerk, Synergie, Otto en Covebo die Spanjaarden in eigen land rekruteren, naar Nederland halen en dan andere veel slechtere contracten laten tekenen. Het gaat met name om banen in de logistiek maar er zijn ook klachten binnengekomen in andere sectoren.

De genoemde uitzendbureaus rekruteren Spanjaarden via hun eigen websites en advertenties die in Spanje geplaatst worden. Er worden beloftes gedaan en dingen beloofd die later, als de Spanjaarden eenmaal in Nederland zijn aangekomen, niet waar blijken te zijn. Er moet in Nederland met een smoes een nieuw contract getekend worden waarbij de condities geheel anders zijn dan het oorspronkelijke contract wat reeds getekend was.

Er zijn 0-uur contracten waarbij de werknemers altijd beschikbaar moeten zijn maar bijna niet betaald krijgen omdat ze officieel niet werken. In veel gevallen krijgen de Spanjaarden alleen de accommodatie en maaltijden betaald en vaak de rekeningen van water, licht en gas waarbij er soms negatief wordt geproduceerd en zelfs aan de bedrijven het verschil betaald moet worden.

Volgens Izquierda Unida lijken het maffiose praktijken en wordt er zelfs gesproken van een vorm van slavenarbeid. De Spaanse regering is op de hoogte van deze praktijken, aldus de politieke partij, maar doet er niets aan.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?