skip to Main Content
Spanjaarden waarschuwen voor oplichterspraktijken van Nederlandse uitzendbureaus

Spanjaarden waarschuwen voor oplichterspraktijken van Nederlandse uitzendbureaus

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is de politieke partij Izquierda Unida (IU) die de problemen heeft aangekaart. Het gaat om de oplichterspraktijken van diverse Nederlandse uitzendbureaus die Spanjaarden zoeken en daarna eenmaal in Nederland aannemen maar met geheel andere contracten en voorwaarden. Nederland is een aantrekkelijk land voor Spanjaarden die een baan zoeken in het buitenland maar er schijnt nogal gerommeld te worden bij diverse zogenaamde empresas temporales de empleo (ETT).

De krant 20 Minutos spreekt over de Nederlandse uitzendbureaus Hobij, PRAN, 100PRO, T&S Flexwerk, Synergie, Otto en Covebo die Spanjaarden in eigen land rekruteren, naar Nederland halen en dan andere veel slechtere contracten laten tekenen. Het gaat met name om banen in de logistiek maar er zijn ook klachten binnengekomen in andere sectoren.

De genoemde uitzendbureaus rekruteren Spanjaarden via hun eigen websites en advertenties die in Spanje geplaatst worden. Er worden beloftes gedaan en dingen beloofd die later, als de Spanjaarden eenmaal in Nederland zijn aangekomen, niet waar blijken te zijn. Er moet in Nederland met een smoes een nieuw contract getekend worden waarbij de condities geheel anders zijn dan het oorspronkelijke contract wat reeds getekend was.

Er zijn 0-uur contracten waarbij de werknemers altijd beschikbaar moeten zijn maar bijna niet betaald krijgen omdat ze officieel niet werken. In veel gevallen krijgen de Spanjaarden alleen de accommodatie en maaltijden betaald en vaak de rekeningen van water, licht en gas waarbij er soms negatief wordt geproduceerd en zelfs aan de bedrijven het verschil betaald moet worden.

Volgens Izquierda Unida lijken het maffiose praktijken en wordt er zelfs gesproken van een vorm van slavenarbeid. De Spaanse regering is op de hoogte van deze praktijken, aldus de politieke partij, maar doet er niets aan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Het vreemde is eigenlijk, dat bedrijven moeite hebben met het vinden van goed personeel. Nederlandse arbeiders willen steeds meer geld of solliciteren niet eens meer op deze vacatures. Dan gaan bedrijven maar zoeken in het buitenland.
  Vinden ze dan eindelijk iemand, een Spanjaard bijvoorbeeld, dan worden er opeens zeer lage lonen betaald. Allerlei constructies bedacht om maar niet te veel te hoeven betalen. Waar zijn we nou eigenlijk mee bezig? Wees blij dat er in (bijvoorbeeld) Spanje nog wel mensen zijn die de vacatures in Nederland kunnen invullen. We moeten ons dus schamen en afstand doen van bedrijven zoals hierboven. Alleen nog zaken doen met nette bedrijven. Wellicht moet er een keurmerk komen voor buitenlandse kandidaten/werknemers.

 2. Dit zijn kwalijke praktijken, maar jammer genoeg niets nieuws. Bovengenoemde uitzendbureaus staan er om bekend buitenlandse werknemers aan te trekken en ze vervolgens te weinig te betalen. Helaas hebben zij alleen te maken met de Nederlandse wetgeving en in Nederland is een contract een contract en eenmaal ondertekend ook rechtsgeldig.
  Het is een goede zaak dat er gewaarschuwd wordt tegen dergelijke praktijken. Blijkbaar is de Poolse markt opgedroogd (of wijzer geworden) en wordt de rest van Europa afgestruind…

 3. Uitzendbureaus, koppelbazen zijn het. Het gezwel op de arbeidsmarkt die kunnen bestaan door het slecht functioneren van de arbeidsmarkt en dankzij de politiek.

 4. Dit soort praktijken brengen de branche, en de goede naam van Nederland in diskrediet en moeten de kop worden ingedrukt.
  De NL vakbonden zwijgen in alle talen.

  1. Hoe bedoel je dat Guido?
   Zulke praktijken zijn inderdaad kwalijk, en moeten terecht aangepakt worden.
   Maar een reactie die jij geeft ook behoorlijk kort door de bocht.

 5. Het zijn Nederlandse criminele bedrijven…ik denk dan ook dat Nederland hier iets aan moet doen …. misschien in samenwerking met Spanje om de mensen te waarschuwen.

  1. Dan is het aan Spanje deze Nederlandse bedrijven te laten stoppen mensen te rekruteren in Spanje zelf, dat heet de bevolking beschermen.

  1. Beste Leo, de Spaanse politiek bestaat uit meer partijen dan de PP.
   Er is nu een kleinere linkse partij die de walgelijke praktijken naar voren brengt, waar is nu de rest van links? Podemos, PSOE….die zijn dus ook stil.

   En inderdaad het lijkt me dat ook Nederland hier wat aan kan doen, want die contracten worden in Nederland getekend. Zullen daar wellicht aan de wet voldoen, maar iemand onder valse voorwendselen naar Nederland halen is toch ook strafbaar als een Nederlands bedrijf dit doet?

   1. Dus volgens jou moet de Nederlandse regering de Spaanse burger beschermen, de omgekeerde wereld dus alhoewel buitenlanders in Nederland al meer rechten hebben zowat als de Nederlanders zelf. Als de contracten in Nederland legaal zijn valt er door de Nederlandse regering niets aan te doen het is dan aan de Spaanse regering zijn burgers hiervoor te waarschuwen. En de regering is nu de PP en niemand anders.

    1. Beste Leo,
     De regering is NIET alleen de PP, maar ook de C´s.
     Ze hebben een overeenkomst waarbij de C´s hen zoveel mogelijk steunen.

     Daar komt bij, dat het erg kort door de bocht is, altijd en overal maar de PP de schuld van te geven.

     Als jou stelling waar is dat alleen een regering in een land iets kan doen, dan kunnen we dus de rest van het parlement naar huis sturen?? Fijne vorm van democratie hebben we dan over….zo van hup, jij bent de regering, de rest moet zijn kop houden, want de regering is de enige verantwoordelijke voor het beleid en de wetgeving.
     Gelukkig werkt het zo niet, niet in Spanje en niet in Nederland.

     En ja, Nederland moet Spaanse burgers beschermen, want beste Leo, als mensen gaan wonen en werken in Nederland, zijn ze daar ingezetene omdat ze volgens de EU regels zich fiscaal moeten vestigen in het land waar ze het grootste deel van het jaar woonachtig zijn. Zo ben ik Spaans ingezetene en is het dus aan de Spaanse overheid en alle instanties die daar onder vallen, om mij te beschermen. Als er dus in Nederland legale contracten worden gesloten waarbij mensen als een slaaf worden behandelt dan dient de Nederlandse overheid de wetgeving aan te passen om ervoor te zorgen dat uitbuiting niet meer kan. Een poging daartoe hebben ze toch ook gedaan met de Poolse arbeiders die in de kassen werkten? Of had Polen dat maar ff moeten regelen?

     En het lijkt me ook zeker iets om samen in op te trekken, Spanje moet mensen waarschuwen, maar zover ik uit het artikel heb gelezen, worden mensen pas in Nederland belazerd met een heel ander contract, dus ook Nederland zal haar steentje moeten bijdragen. En de politiek in NL kennende zal men dat ook zeker wel gaan doen. Daar zorgt de oppositie wel voor, oh dat zijn dus de partijen die NIET in de regering zitten!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken