Vandalist bekladt een van de oudste gebouwen van Europa op Menorca

Pixabay
Beeld: Pixabay

Vandalist bekladt een van de oudste gebouwen van Europa op Menorca

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MAHON – De politie is een onderzoek gestart naar de personen die verantwoordelijk zijn voor de teksten en afbeeldingen die getekend zijn op een van Europa’s oudste gebouwen, het Sa Naveta des Tudons. In totaal zijn er 81 afbeeldingen en teksten gevonden op de stenen van het gebouw dat ergens tussen 1.200 en 750 voor Christus gebouwd werd op Menorca.

Een inwoner van het eiland ontdekte afgelopen vrijdagmiddag de graffiti op het eeuwenoude monument en hij waarschuwde meteen de autoriteiten die de politie inschakelde om deze vandalistische daad te onderzoeken en de dader(s) te achterhalen.

De autoriteiten hebben aan specialisten gevraagd wat voor materiaal is gebruikt om de teksten en afbeeldingen op 81 steden aan te brengen. Als dat eenmaal bekend is kan begonnen worden met de schoonmaak die zo gedaan moet worden dat de stenen van het oude monument niet beschadigt raken. De kosten van deze speciale schoonmaak kunnen flink oplopen en de bedoeling is dat, als eenmaal een dader bekend is, deze betaald gaan worden door deze persoon of personen.

Volgens het Spaanse strafrecht artikel 323 kan degene die deze vandalistische daad heeft begaan een gevangenisstraf krijgen tussen de zes maanden en drie jaar of een boete met celstraf tussen de 12 en 24 maanden. Inwoners van Menorca wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie als ze iets weten.

Naveta d’Es Tudons, of Naveta van Es Tudons (in het Menorquí-Catalaans betekent naveta “schip”, en Es Tudons, letterlijk “de houtduiven”, is de naam van de plek), is een megalitische grafkamer op het Baleareneiland Menorca. Het ongeveer 5 meter hoge en 14 meter lange stenen bouwwerk bevindt zich in het westelijke deel van het eiland, op ongeveer 5 kilometer van Ciutadella, 200 meter ten zuiden van de ME-1-hoofdweg naar Maó. Het staat op een licht verhoogd terrein in een glooiende vallei. De Naveta d’Es Tudons kan worden bezichtigd, al is de binnenkant van het bouwwerk niet toegankelijk. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland.

Foto: El País / Efe

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.