skip to Main Content
Vandalist bekladt een van de oudste gebouwen van Europa op Menorca

Vandalist bekladt een van de oudste gebouwen van Europa op Menorca

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MAHON – De politie is een onderzoek gestart naar de personen die verantwoordelijk zijn voor de teksten en afbeeldingen die getekend zijn op een van Europa’s oudste gebouwen, het Sa Naveta des Tudons. In totaal zijn er 81 afbeeldingen en teksten gevonden op de stenen van het gebouw dat ergens tussen 1.200 en 750 voor Christus gebouwd werd op Menorca.

Een inwoner van het eiland ontdekte afgelopen vrijdagmiddag de graffiti op het eeuwenoude monument en hij waarschuwde meteen de autoriteiten die de politie inschakelde om deze vandalistische daad te onderzoeken en de dader(s) te achterhalen.

De autoriteiten hebben aan specialisten gevraagd wat voor materiaal is gebruikt om de teksten en afbeeldingen op 81 steden aan te brengen. Als dat eenmaal bekend is kan begonnen worden met de schoonmaak die zo gedaan moet worden dat de stenen van het oude monument niet beschadigt raken. De kosten van deze speciale schoonmaak kunnen flink oplopen en de bedoeling is dat, als eenmaal een dader bekend is, deze betaald gaan worden door deze persoon of personen.

Volgens het Spaanse strafrecht artikel 323 kan degene die deze vandalistische daad heeft begaan een gevangenisstraf krijgen tussen de zes maanden en drie jaar of een boete met celstraf tussen de 12 en 24 maanden. Inwoners van Menorca wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie als ze iets weten.

Naveta d’Es Tudons, of Naveta van Es Tudons (in het Menorquí-Catalaans betekent naveta “schip”, en Es Tudons, letterlijk “de houtduiven”, is de naam van de plek), is een megalitische grafkamer op het Baleareneiland Menorca. Het ongeveer 5 meter hoge en 14 meter lange stenen bouwwerk bevindt zich in het westelijke deel van het eiland, op ongeveer 5 kilometer van Ciutadella, 200 meter ten zuiden van de ME-1-hoofdweg naar Maó. Het staat op een licht verhoogd terrein in een glooiende vallei. De Naveta d’Es Tudons kan worden bezichtigd, al is de binnenkant van het bouwwerk niet toegankelijk. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland.

Foto: El País / Efe

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Hoe halen ze het in hun hoofd, leren de kinderen dan niets meer op school
  tijdens de geschiedenis les ? Ik hoop dat ze ze pakken , dan zullen de ouders niet blij zijn . Maar misschien voeden ze hun kinderen dan beter op !!!!
  Maria

 2. Je moet ook wel een achterlijke gladiool zijn om zoiets te doen.
  Het is geen nieuw fenomeen, heel Spanje is doelwit van de graffiti-nono’s, je ziet dat op de metro-stations, treinwagons, monumenten, industrie-muren, bruggen en nog veel meer.
  Helaas begint men ook al de flatgebouwen te bekladderen en door het poreuze materiaal wat die geweldige architecten en bouwers hier hebben bedacht, kun je het niet of nauwelijks verwijderen.
  Harde straffen zouden zeker helpen maar vooral ook controle van de overheid én burgers.
  En de producenten verplichten om de verkoop van hun spuitbussen te laten registreren, net als wapenverkoop….

  1. Zie je in elk land en spuitbussen verbieden? aan verboden wapens geraakt men ook wel.
   Tip: firma oprichten met speciaal ontworpen drones die op moeilijke plaatsen kunnen reinigen of overspuiten. Is momenteel een gat in de markt!

 3. Idioten die dit gedaan hebben, natuurlijk. Maar ook educatie. Kinderen moeten weer eens goede geschiedenis lessen krijgen, dan begrijpen ze de dingen beter.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken