Vandalist bekladt een van de oudste gebouwen van Europa op Menorca

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MAHON – De politie is een onderzoek gestart naar de personen die verantwoordelijk zijn voor de teksten en afbeeldingen die getekend zijn op een van Europa’s oudste gebouwen, het Sa Naveta des Tudons. In totaal zijn er 81 afbeeldingen en teksten gevonden op de stenen van het gebouw dat ergens tussen 1.200 en 750 voor Christus gebouwd werd op Menorca.

Een inwoner van het eiland ontdekte afgelopen vrijdagmiddag de graffiti op het eeuwenoude monument en hij waarschuwde meteen de autoriteiten die de politie inschakelde om deze vandalistische daad te onderzoeken en de dader(s) te achterhalen.

De autoriteiten hebben aan specialisten gevraagd wat voor materiaal is gebruikt om de teksten en afbeeldingen op 81 steden aan te brengen. Als dat eenmaal bekend is kan begonnen worden met de schoonmaak die zo gedaan moet worden dat de stenen van het oude monument niet beschadigt raken. De kosten van deze speciale schoonmaak kunnen flink oplopen en de bedoeling is dat, als eenmaal een dader bekend is, deze betaald gaan worden door deze persoon of personen.

Volgens het Spaanse strafrecht artikel 323 kan degene die deze vandalistische daad heeft begaan een gevangenisstraf krijgen tussen de zes maanden en drie jaar of een boete met celstraf tussen de 12 en 24 maanden. Inwoners van Menorca wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie als ze iets weten.

Naveta d’Es Tudons, of Naveta van Es Tudons (in het Menorquí-Catalaans betekent naveta “schip”, en Es Tudons, letterlijk “de houtduiven”, is de naam van de plek), is een megalitische grafkamer op het Baleareneiland Menorca. Het ongeveer 5 meter hoge en 14 meter lange stenen bouwwerk bevindt zich in het westelijke deel van het eiland, op ongeveer 5 kilometer van Ciutadella, 200 meter ten zuiden van de ME-1-hoofdweg naar Maó. Het staat op een licht verhoogd terrein in een glooiende vallei. De Naveta d’Es Tudons kan worden bezichtigd, al is de binnenkant van het bouwwerk niet toegankelijk. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland.

Foto: El País / Efe

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.