Eerste euthanasiewet met meerderheid aangenomen in Spanje

Eerste euthanasiewet met meerderheid aangenomen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het Congres van Afgevaardigden in Spanje heeft donderdag gestemd over de  ‘ley de la eutanasia’ en keurde de euthanasiewet goed met 202 stemmen voor, 141 tegen en twee onthoudingen. De nieuwe euthanasiewet zal drie maanden na de publicatie in de officiële Staatscourant BOE in werking treden.

Spanje’s eerste euthanasiewet erkent het recht op overlijden voor die patiënten in een situatie van ernstige, chronische en invaliderende ziekte of ernstige en ongeneeslijke ziekte. Met deze wet wordt euthanasie geïntroduceerd in het Spaanse rechtssysteem. 

Spanje is met deze wet waarin regels en vereisten vaststaan het zesde land ter wereld dat een euthanasiewet heeft en staat in het korte rijtje samen met Nederland, België, Luxemburg, Canada en Nieuw-Zeeland.

Nieuwe wet

Patiënten krijgen nu het recht om op waardige wijze in een gezondheidscentrum, ziekenhuis of thuis te sterven maar altijd na beraadslaging en onder controle van een speciale commissie. Het recht op euthanasie wordt opgenomen in het nationale gezondheidssysteem Seguridad Social. 

De patiënt moet zijn/haar wil om te sterven op vier verschillende momenten in het proces aangeven en bevestigen. Daarnaast worden artsen gedecriminaliseerd omdat het tot nu toe niet mogelijk was en zelfs strafbaar om patiënten te helpen bij hun vrijwillige levensbeëindiging.

Eisen

Iedereen die een degeneratieve ziekte heeft kan euthanasie aanvragen in Spanje maar de aanvrager moet wel bekwaam zijn en voldoen aan de richtlijnen.

Een aanvrager mag niet minderjarig zijn en moet als verplichting de Spaanse nationaliteit hebben. Euthanasie kan echter ook door buitenlanders aangevraagd worden wanneer bewezen kan worden dat iemand langer dan 12 maanden in Spanje verblijft of legaal in Spanje woont/verblijft.

Er zijn nog veel meer eisen en verplichtingen waar de aanvragers aan moeten voldoen maar dat zal later als de nieuwe euthanasiewet in de Staatscourant BOE gepubliceerd worden duidelijk worden.

Actuele situatie

De actuele situatie in Spanje is dat medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) op dit moment geclassificeerd worden als misdrijven in het Spaanse strafwetboek (Código Penal).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.