Nieuw Spaans avontuur van Paling & Ko in stripalbum ‘Misión por España’

Nieuw Spaans avontuur van Paling & Ko in stripalbum ‘Misión por España’
Beeld: Mortadelo y Filemón

Nieuw Spaans avontuur van Paling & Ko in stripalbum ‘Misión por España’

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ken jij ze nog, Paling & Ko of in het Spaans Mortadelo y Filemón? De blunderende geheimagenten zijn een Spaans bedenksel van de nu 85-jarige tekenaar Francisco Ibañez die in 2018 de 60e verjaardag vierde van de twee stipalbum helden. Maar Paling & Ko gaan nog niet met pensioen want op 8 april komt er een nieuw avontuur.

De Spaanse stuntelende superhelden en geheimagenten Paling & Ko die in hun geboorteland Spanje Mortadelo y Filemón heten zijn terug van weggeweest met het nieuwe stipalbum ‘Misión por España’. Het is het 208e avontuur van de Spaanse geheimagenten in de collectie ‘Magos del Humor’.

In het stripalbum moeten Paling & Ko door heel Spanje reizen op zoek naar drugs en drugsdealers, helemaal van deze tijd dus. Het avontuur van Mortadelo y Filemón begint in Barcelona waar een verdachte lading op een schip in de haven aan komt. 

Daarna gaat het avontuur verder in Valencia gevolgd door bezoeken aan diverse andere steden die we niet melden om geen spoilers te geven. 

Wat we wel kunnen zeggen is dat Paling & Ko op oude vertrouwde wijze weer flink zullen stuntelen maar uiteindelijk hun ‘Missie door Spanje’ of ‘Misión por España’ zullen volbrengen.

Paling & Ko geschiedenis

Veel lezers van de humoristische stripalbumreeks wisten het wellicht niet maar de twee blunderende geheimagenten Paling & Ko heten van oorsprong Mortadelo y Filemón en zijn bedacht in Spanje door de Spaanse tekenaar Francisco Ibañez. 

In Nederland werden er tussen 1971 en 2006 in totaal 59 albums uitgebracht wat minder is dan het aantal oorspronkelijke Spaanse stripboeken. Naast eigen stripboeken hadden Paling & Ko ook korte verhalen in het weekblad Eppo.

In de stripalbums komt vaak fors lichamelijk geweld voor, soms gepaard gaand met vrij merkwaardig taalgebruik, zowel in het Nederlands als in het Spaans. Toch blijven de twee onhandige figuren in de smaak bij de lezer, aangezien zij veelal duidelijk slachtoffer zijn van externe, noodlottige factoren, waaraan zij niets kunnen doen.

Hoofdfiguren

Paling (Mortadelo) is vernoemd naar een in Spanje voorkomende worstsoort en is lang en kaal, draagt een bril en een zwart pak en gebruikt een reeks onuitputtelijke en onwaarschijnlijke vermommingen.

Ko (Filemón), ook wel chef genoemd, is de korte helft van het duo. Hij heeft twee haren, draagt een witte bloes met vlinderdasje en een rode broek. Hij heeft rechten gestudeerd en weet veel van biologie en aardrijkskunde. Hij is vaak het slachtoffer van de ongelukken en explosies die door de kale Paling worden veroorzaakt.

Geschiedenis

Paling en Ko begonnen als privédetectives die een informatiebureau runden waar ze allebei als chef solliciteerden (vandaar dat de kale zijn collega met chef en u aanspreekt). Nadat ze er ontslagen werden gingen ze werken voor de T.I.A. (Spaans voor T.A.N.T.E.; een woordspeling op CIA, niet op U.N.C.L.E.). 

Ze zijn in staat om zelfs de simpelste opdracht te verknallen met alle gevolgen van dien; vaak verstoppen ze zich dan in een uithoek van de wereld, op een andere planeet of gewoon dichtbij terwijl hun baas, de Superintendant, ze zoekt met grof geschut.

Andere personages

Naast Paling en Ko zelf zijn er uiteraard nog meer personages in de verhalen te vinden zoals de Superintendant (El Superintendente Vicente) ook wel Super genoemd. Hij is kaal met een zwarte krans en heeft een walrussnor. 

Hij is vaak slechtgehumeurd, vooral wanneer Paling en Ko een opdracht verknallen, hem belachelijk maken waar hij bij staat, of aan zijn whisky en sigaren zitten. Maar het gebeurt ook weleens dat hij degene is die hun wraak ondergaat vanwege een misplaatste opmerking of een briefje met het verzoek ‘haal een pakje sigaretten’.

Professor Bacterie (Bacterio) is in feite een parodie op “Q” van James Bond en is de zwaar behaarde wetenschapper van de geheime dienst. 

Ofelia kan gezien worden als Miss Moneypenny, ook uit de James Bond verhalen/films en is de ijdele secretaresse van de Super. Irma is de tweede secretaresse van Super en zij heeft als opvolger van Ofelia in ongeveer 24 stripalbums meegedaan. 

Dan zijn er nog Bernard Blindganger (Rompetechos) en Johnny (Bestiajez), twee agenten die regelmatig voorkomen in de verhalen van Paling en Ko.

LEES HIER meer over Paling & Ko, de films, tv-serie en de bedenker van de Spaanse geheimagenten.

Ga naar de inhoud