Opnieuw corona-uitbraak bij Spaanse nertsenfokker in Galicië

Opnieuw corona-uitbraak bij Spaanse nertsenfokker in Galicië
Beeld: 123rf

Opnieuw corona-uitbraak bij Spaanse nertsenfokker in Galicië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTIAGO – Bij een nertsenfokker bij de stad Santiago de Compostela in de autonome regio Galicië is opnieuw een corona-uitbraak gemeld. Terwijl het nog steeds een mysterie is waarom de nertsen (visones) ook besmet raken met het coronavirus, komen er nog steeds besmettingen bij.

Het gaat in het geval van Galicië om de tweede besmetting bij een ‘granja de visones americanos’ ofwel een nertsenfokker. Het Spaanse Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación heeft meteen het protocol in werking gezet nadat er twee besmettingsgevallen bekend werden.

In het geval van de nertsenfokker gaat het voorlopig om twee besmette nertsen van de 6.554 nertsen die er leven waarvan 5.430 vrouwtjes en 1.124 mannetjes nertsen. Er worden epidemiologische studies uitgevoerd om de oorsprong van de infectie te achterhalen en de andere dieren te testen.

In de hele regio Galicië zijn 25 nertsenfokkerijen te vinden met in totaal 71.479 nertsen. De ‘granja de visones’ bij Santiago de Compostela is de tweede nertsenfokker in Galicië waar het coronavirus is gevonden dit jaar. 

Dat gebeurde in januari ook al in La Baña waar bij een nertsenfokker alle nertsen werden geruimd. Dat is voorlopig nog niet nodig bij deze nieuwe uitbraak in Santiago de Compostela.

Nertsen in Spanje

De fokkerijen of ‘granjas’ in Spanje houden nertsen of ‘visones’ voor hun vacht die gebruikt wordt om bont van te maken. In Nederland wordt het overgrote deel van de nertsenpelzen geëxporteerd naar hoofdzakelijk Denemarken en Finland.

Het is ons niet bekend en we hebben geen duidelijke informatie kunnen vinden wat er gebeurt met de nertsenpelzen in Spanje maar we weten wel dat er jaarlijks zo’n 300.000 dieren worden vergast. 

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft in Spanje in juni 2020 in een brief gevraagd aan de ministers Ribera, Illa en Planas om de nertsenfokkerijen te sluiten in Spanje omdat deze ‘biologische bommen’ zijn. 

Het WWF eiste toen dat deze ‘granjas’ onmiddellijk gesloten worden vanwege het risico voor de menselijke gezondheid en de ernstige ecologische impact van deze fokkerijen, iets dat niet landelijk gebeurde.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.