Nationale Pannenkoekendag in Nederland … en in Spanje?

Nationale pannenkoekendag in Nederland … en in Spanje?
Beeld: 123rf

Nationale Pannenkoekendag in Nederland … en in Spanje?

MADRID – Op 18 maart (2022) viert men in Nederland de Nationale Pannenkoekendag. Dit jaar is alweer de 15e editie waarbij basisschoolleerlingen door heel het land in een normale situatie pannenkoeken bakken voor ouderen uit de buurt. Dat doen ze omdat 1 op de 4 ouderen in Nederland zich eenzaam voelt. Met de Nationale Pannenkoekendag geven de schoolkinderen de opa’s en oma’s een beetje meer aandacht. Maar hoe is het gesteld met de pannenkoeken in Spanje?

Ondanks alle corona-maatregelen gaat de Nationale Pannenkoekendag in Nederland toch door maar dan anders en op een buitengewoon feestelijke manier. Want samen leuke dingen blijven doen is belangrijk, vooral tijdens de pandemie en zeker voor kwetsbare ouderen! 

Daarom hebben de initiatiefnemers Tefal en Koopmans dit jaar een coronaveilig alternatief bedacht: op vrijdag 18 maart bakken oudereninstellingen zelf pannenkoeken, terwijl kinderen voor versieringen en een vrolijke noot kunnen zorgen (buiten voor de instelling of digitaal). Denk daarbij aan een lied, een toneelstuk of een dansvoorstelling, niets moet en alles mag! De kinderen hebben ook het ‘Nationaal Pannenkoeklied’ bedacht en de video daarvan is HIER te zien.

En in Spanje?

Het idee van een Pannenkoekendag zou eigenlijk in Spanje ook georganiseerd moeten worden omdat eenzaamheid bij ouderen ook in het Zuid Europese land een probleem is, zeker tijdens de corona-pandemie. Een extra dag waarbij kinderen pannenkoeken bakken en deze samen met ouderen eten zou een goed initiatief zijn in Spanje. De kans dat dit gaat gebeuren is echter klein.

Maar de vraag was, eten Spanjaarden pannenkoeken? Ja, in Spanje eet men ook pannenkoeken maar niet op de manier zoals dat in Nederland gegeten wordt. Logischerwijze kent men de naam pannenkoeken niet en heten deze ‘tortitas’ of ‘pancakes ’ wat ook als ‘panqueques’ wordt uitgesproken en geschreven of zelfs op de Franse manier ‘crêpes’.

De meest gangbare pannekoek die men in Spanje eet is de ‘crêpe’ ook wel ‘tortita’ genoemd. De ‘crêpe’ is echter dunner en wordt vaak als nagerecht gegeten terwijl de ‘tortita’ dikker is en meer op een pannenkoek lijkt maar vaak op Amerikaanse wijze kleiner is en in sommige gevallen dienst doet als ontbijt.

Cultuur

In Spanje heerst niet de gastronomische cultuur van pannenkoeken niet maar in noordwest Spanje in de autonome regio Galicië kent men wel de ‘filloas gallegas ’, dunne pannenkoekjes in de stijl van de crêpes gemaakt van meel, honing, eieren en suiker of kaneel. Naast Galicië worden deze Spaanse pannenkoekjes ook gegeten in Asturië en de provincie León in Castilië en León.

Er zijn echter ook ‘filloas saladas’ welke men ‘gezouten’ of gevulde pannenkoeken kan noemen en gevuld zijn met rundvlees, varkensvlees, kip, groente, champignons en spinazie.

In Spanje zal het moeilijk zijn om een pannenkoekenhuis te vinden, tenzij men zoekt in toeristische gebieden waar veel Nederlanders komen. Wel kent men speciale horecagelegenheden waar crepes te eten zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.