Search
menu
Search

Nationale Pannenkoekendag in Nederland … en in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Nationale Pannenkoekendag in Nederland … en in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 18 maart (2022) viert men in Nederland de Nationale Pannenkoekendag. Dit jaar is alweer de 15e editie waarbij basisschoolleerlingen door heel het land in een normale situatie pannenkoeken bakken voor ouderen uit de buurt. Dat doen ze omdat 1 op de 4 ouderen in Nederland zich eenzaam voelt. Met de Nationale Pannenkoekendag geven de schoolkinderen de opa’s en oma’s een beetje meer aandacht. Maar hoe is het gesteld met de pannenkoeken in Spanje?

Ondanks alle corona-maatregelen gaat de Nationale Pannenkoekendag in Nederland toch door maar dan anders en op een buitengewoon feestelijke manier. Want samen leuke dingen blijven doen is belangrijk, vooral tijdens de pandemie en zeker voor kwetsbare ouderen! 

Daarom hebben de initiatiefnemers Tefal en Koopmans dit jaar een coronaveilig alternatief bedacht: op vrijdag 18 maart bakken oudereninstellingen zelf pannenkoeken, terwijl kinderen voor versieringen en een vrolijke noot kunnen zorgen (buiten voor de instelling of digitaal). Denk daarbij aan een lied, een toneelstuk of een dansvoorstelling, niets moet en alles mag! De kinderen hebben ook het ‘Nationaal Pannenkoeklied’ bedacht en de video daarvan is HIER te zien.

En in Spanje?

Het idee van een Pannenkoekendag zou eigenlijk in Spanje ook georganiseerd moeten worden omdat eenzaamheid bij ouderen ook in het Zuid Europese land een probleem is, zeker tijdens de corona-pandemie. Een extra dag waarbij kinderen pannenkoeken bakken en deze samen met ouderen eten zou een goed initiatief zijn in Spanje. De kans dat dit gaat gebeuren is echter klein.

Maar de vraag was, eten Spanjaarden pannenkoeken? Ja, in Spanje eet men ook pannenkoeken maar niet op de manier zoals dat in Nederland gegeten wordt. Logischerwijze kent men de naam pannenkoeken niet en heten deze ‘tortitas’ of ‘pancakes’ wat ook als ‘panqueques’ wordt uitgesproken en geschreven of zelfs op de Franse manier ‘crêpes’.

De meest gangbare pannekoek die men in Spanje eet is de ‘crêpe’ ook wel ‘tortita’ genoemd. De ‘crêpe’ is echter dunner en wordt vaak als nagerecht gegeten terwijl de ‘tortita’ dikker is en meer op een pannenkoek lijkt maar vaak op Amerikaanse wijze kleiner is en in sommige gevallen dienst doet als ontbijt.

Cultuur

In Spanje heerst niet de gastronomische cultuur van pannenkoeken niet maar in noordwest Spanje in de autonome regio Galicië kent men wel de ‘filloas gallegas’, dunne pannenkoekjes in de stijl van de crêpes gemaakt van meel, honing, eieren en suiker of kaneel. Naast Galicië worden deze Spaanse pannenkoekjes ook gegeten in Asturië en de provincie León in Castilië en León.

Er zijn echter ook ‘filloas saladas’ welke men ‘gezouten’ of gevulde pannenkoeken kan noemen en gevuld zijn met rundvlees, varkensvlees, kip, groente, champignons en spinazie.

In Spanje zal het moeilijk zijn om een pannenkoekenhuis te vinden, tenzij men zoekt in toeristische gebieden waar veel Nederlanders komen. Wel kent men speciale horecagelegenheden waar crepes te eten zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?