Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (52)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (52)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (52)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video.

Oh, wat is het heerlijk weer hier in Spanje. De hele week temperaturen boven de 20 graden, zelfs een paar dagen tegen de 30 graden. We hebben er gelijk gebruik van gemaakt en het gehele klusteam is naar buiten verplaatst. Het werk binnen laten we even voor wat het is. Dit kunnen we wel doen op dagen dat het minder weer is. Het is de achtergevel die op dit moment onder handen wordt genomen. We hebben lang getwijfeld wat we met de gevels wilden gaan doen. Dat er een veranda tegen de achtergevel gaat komen, daar waren we snel over uit, maar nog niet over de afwerking van de muur zelf.

De buitenmuren van ons huis zijn gebouwd van natuurstenen en die waren / zijn helemaal dicht gestuukt met verschillende afwerkingen en in de loop der jaren is de pleisterlaag gaan barsten. Op zich natuurlijk een mooi verweerd gezicht, maar niet praktisch. Dit is namelijk helemaal niet waterdicht. Nu komt er niet veel hemelwater naar beneden in Spanje, maar als het dan een keer regent dan is het gelijk met heel veel tegelijk en dan ontstaan er dus watervlekken binnen als de muren slecht zijn. Wat we ook voor afwerking zouden kiezen, om de muren weer goed te krijgen moesten we eerst de oude stuclagen verwijderen. Tom en Nico hebben zich hier flink op uitgeleefd en toen bleek er een hele mooie natuurstenen muur onder te zitten. Dat kan nog weleens verschillen, de buren hadden pech op dat gebied en hebben grote delen moeten herstellen.

Bij ons zat er dus een goede muur onder met mooie grote stenen en toen was de keuze voor de afwerking snel gemaakt. De stenen blijven zichtbaar met nieuwe voegen ertussen. Rond de ramen, deuren en aan de onderkant gaan we nette strakke vlakken maken. Ook hier gaan we dus weer oud met nieuw combineren. Her en der worden er nisjes gemaakt om het wat speelser te maken. Zodra de muur klaar is kan de veranda verder worden opgebouwd. De pilaren opbouwen, vloer storten en houten ligbalken plaatsen. We gaan de veranda regen en zon dicht maken. We kunnen tweedehands mooie sierlijke stalen ramen en deuren kopen die we later gaan plaatsen. Dan hebben we een heerlijke buitenkamer met zicht op de tuin waar je in elk seizoen kan verblijven.

We hebben dus ook nog een voorgevel die aangepakt moet worden, maar dit laten we nog even liggen. We hebben dus nog even de tijd om na te denken wat we hier precies gaan doen. We hebben nu al minstens 5x het plan gewijzigd. Waarschijnlijk kijken we daar ook gewoon wat er onder de oude stuclagen tevoorschijn komt en dan besluiten we wat we willen. Komt tijd, komt raad! Hasta Luego Tom y Danielle.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud