Calima van de Canarische Eilanden bereikt het Spaanse vasteland met modderregen

Calima van de Canarische Eilanden bereikt het Spaanse vasteland met modderregen
Beeld: @eltiempo / X

Calima van de Canarische Eilanden bereikt het Spaanse vasteland met modderregen

De komende dagen zal de calima van de Canarische Eilanden zich verspreiden naar het Spaanse vasteland. Dit weerfenomeen zal leiden tot een toename van zwevend stof in de lucht in veel Spaanse gebieden, vooral in het zuidwesten van het land. Bovendien zal de aanwezigheid van een “geïsoleerde depressie op hogere niveaus” (DANA) halverwege de week zorgen voor regen, wat kan leiden tot modderregen die Spanje zullen beïnvloeden.

Gedurende het afgelopen weekend hebben de Canarische Eilanden de binnenkomst van de calima ervaren, een meteorologisch fenomeen waarbij stofdeeltjes uit de Sahara-woestijn in de atmosfeer terechtkomen. De aanwezigheid van deze calima op de Canarische Eilanden zal de komende dagen aanhouden en heeft vooral invloed op de meest oostelijke eilanden van de archipel, zoals Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote.

Vanaf maandag zal de calima door de wind worden gedreven en het Spaanse vasteland bereiken. Het zuiden van het Spaanse vasteland zal als eerste worden getroffen. Er wordt verwacht dat de calima aanwezig zal zijn in Andalusië, vooral in de meer westelijke gebieden. Op dinsdag zal de calima zich verder verspreiden naar het Spaanse vasteland. In de komende dagen zal de calima zich uitbreiden naar meer gebieden op het vasteland, tot zelfs de Balearen.

De positie van de “geïsoleerde depressie op hogere niveaus” (DANA) in de komende dagen tussen het zuidwesten van het vasteland en de Canarische Eilanden zal een zuidelijke luchtstroom bevorderen. Dit vergemakkelijkt het transport van deze stofdeeltjes naar noordelijker gelegen gebieden, met name het Spaanse vasteland. Als gevolg hiervan kunnen we modderregen (lluvia de barro) in Spanje verwachten, veroorzaakt door de samenkomst van de calima en de neerslag van de DANA.

Met de voorspelling van regenval (lluvia) die is gemengd met stof (polvo) en modder (barro) uit de calima, is het essentieel om maatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen de effecten ervan.

  • Blijf op de hoogte van weerswaarschuwingen en volg de adviezen van plaatselijke autoriteiten.
  • Schuil binnen tijdens perioden van hevige modderregen om blootstelling te minimaliseren.
  • Draag beschermende kleding, zoals een regenjas en laarzen, als je naar buiten moet.
  • Dek gevoelige oppervlakken af om vlekken en beschadigingen te voorkomen.
Ga naar de inhoud