Meer opgenomen muziek gekocht in Spanje

Meer opgenomen muziek gekocht in Spanje
Beeld: via canva.com

Meer opgenomen muziek gekocht in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De opgenomen muziekindustrie heeft het afgelopen jaar een groei van 15,5% gekend, wat neerkomt op een omzet van 520 miljoen euro in 2023. Deze stijging is deels te danken aan het feit dat 40% van de bevolking gebruikmaakt van audio-muziekstreaming platforms zoals Spotify of YouTube Music, hoewel 31% van de Spanjaarden nog steeds illegale bronnen gebruikt.

In 2023 zijn de inkomsten uit vinyl met 19% gestegen, waardoor het nu meer dan 56% van de fysieke markt in omzet vertegenwoordigt en een waarde van 35 miljoen euro genereert, tegenover de 26 miljoen euro die cd’s opleveren, wat overeenkomt met 42% van de verkoop van fysieke producten. 

In aantallen worden er nog steeds meer cd’s dan vinyl verkocht (2,3 miljoen stuks tegenover 2,1 miljoen verkochte vinyl in 2022), hoewel het verschil steeds kleiner wordt. De fysieke markt groeit met 10% vergeleken met 2022 en overschrijdt de 62 miljoen euro in dit boekjaar. Deze cijfers tonen aan dat er nog steeds een aanzienlijke vraag bestaat naar tastbare muziekproducten, ondanks de wijdverspreide beschikbaarheid van streamingdiensten.

Het Spaanse publiek betaalt graag voor dit aantrekkelijke formaat, en onder hun favorieten bevinden zich het album ‘1989 (Taylor’s Version)’ van Taylor Swift, ‘Motomami’ van Rosalía, ‘The Dark Side of the Moon’ van Pink Floyd en ‘Hackney Diamonds’ van The Rolling Stones.

Illegaal gebruik blijft een probleem

Ondanks de huidige enorme toegankelijkheid om op legale wijze opgenomen muziek te consumeren, gebruikt volgens de gegevens van het Engaging with Music 2023 rapport van de Internationale Federatie van de Fonografische Industrie (IFPI) 31% van de Spanjaarden niet-geautoriseerde of illegale methoden om muziek te beluisteren of te downloaden. Daarmee komt Spanje boven het wereldwijde gemiddelde uit.

Het blijft daarom noodzakelijk dat de industrie en de overheid blijven werken aan bewustmakingscampagnes, vooral gericht op jongeren, over het belang van het legaal consumeren van muziek en ervoor te betalen, aldus het rapport van Promusicae.

In 2023 ontving de industrie 50 miljoen euro uit intellectuele-eigendomsrechten, een daling van 11% vergeleken met 2022. Ondanks positieve trends wordt groei belemmerd door lage monetisatie en gratis consumptiemodellen die de markt verstoren. Dit plaatst ons verder weg van landen met geavanceerdere consumptiegewoonten.

Ga naar de inhoud