Automerken die betrokken zijn bij de meeste ongevallen in Spanje

Automerken die betrokken zijn bij de meeste ongevallen in Spanje
Beeld: via canva.com

Automerken die betrokken zijn bij de meeste ongevallen in Spanje

Verkeersongevallen blijven een groot probleem op de Spaanse wegen. In 2023 alleen al vielen er volgens gegevens van de Spaanse verkeersdienst DGT (Dirección General de Tráfico) 1.145 dodelijke slachtoffers op de Spaanse wegen. Deze cijfers zijn al tien jaar stabiel zonder significante dalingen. Een studie heeft aangetoond dat er automerken zijn waarvan de voertuigen een hoger aantal ongevallen hebben. Maar om welke merken gast het dan?

Volgens de studie van CarVertical is BMW het automerk met de meeste ongevallen. Meer dan 67% van de geanalyseerde BMW’s heeft ooit schade opgelopen door een ongeval. Het Duitse merk stond ook bovenaan in de ranglijst van fabrikanten met de meeste geregistreerde incidenten tijdens de levensduur van het voertuig, met gemiddeld 2,3 geregistreerde schades per auto.

De onderzoekers van CarVertical hebben enkele mogelijke redenen voor deze cijfers gegeven, zoals dat BMW’s vaak worden bestuurd door jongeren, een risicogroep voor ongevallen. BMW-bestuurders begaan ook vaker overtredingen en nemen meer risico’s en BMW’s hebben gemiddeld meer vermogen, wat de kans op ongevallen kan verhogen. Het is duidelijk dat een combinatie van factoren, zoals het rijgedrag van de bestuurders en de prestaties van de auto’s, bijdraagt aan het hoge aantal BMW-ongevallen in Spanje.

Andere automerken die veel bij ongevallen betrokken zijn en op de lijst voorkomen zijn, Audi, Skoda, Dacia, Lexus, Mazda, Subaru, Volkswagen, Ford, Mercedes-Benz, Opel, Hyundai en Toyota. Gemiddeld was 39% van de personenwagens op het platform CarVertical betrokken bij ongevallen, dus de kans dat je een tweedehands auto komt die beschadigd is of was, is vrij groot.

Rode auto’s en ongevallen

Volgens een rapport van Road Angel zijn rode voertuigen het meest geneigd betrokken te raken bij ongevallen. De studie toont aan dat 60% van de rode auto’s ooit bij een of ander incident betrokken is geweest. Dit kan deels worden verklaard doordat veel sportieve modellen rood zijn en vaak door jongeren en mannen worden bestuurd.

Op de tweede plaats staat de bruine kleur, vaak geassocieerd met oudere en minder opvallende voertuigen, wat als minder veilig wordt beschouwd. Als derde volgt zwart, een populaire kleur voor krachtige auto’s die ook minder opvalt en daardoor minder zichtbaar is voor andere weggebruikers.

Ga naar de inhoud