De Spaanse Bank heeft 9 miljoen ounces goud ter waarde van 14 miljard euro

De Spaanse Bank heeft 9 miljoen ounces goud ter waarde van 14 miljard euro
Beeld: Banco de España

De Spaanse Bank heeft 9 miljoen ounces goud ter waarde van 14 miljard euro

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje staat wereldwijd gezien op de 19e plaats op de lijst van landen die het meeste goud in voorraad hebben. Nu heeft de Banco de España bekendgemaakt dat zij 9,05 miljoen troy ounces fijn goud op vooraad heeft, een aantal dat de laatste jaren constant is gebleven. Eind 2020 had de Spaanse goudvoorraad een markt taxatie van 13,98 miljard euro.

Sinds de uitbraak van de corona-pandemie heeft het goud een herwaardering doorgemaakt van ongeveer 7% tot 1.473 euro per ounce. In de zomer van 2020 was dat echter veel hoger met 1.700 euro per ounce. Sinds 2016 is de goudwaarde met meer dan 50% gestegen.

De Banco de España is in 2007 gestopt met de verkoop van ‘oro’ waardoor de reserves op 9,1 miljoen troy ounces (283 ton) gelijk is gebleven. 

Een deel van deze goudreserves wordt in Spanje bewaard in de galerijen van de Goudkamer (Cámara del Oro). Deze ondergrondse bak is 35 meter diep, bestaat uit zes galerijen en heeft een totale oppervlakte van 2.500 vierkante meter, waarvan 1.000 vierkante meter betonnen muren. 

De bouw van de Kamer werd in maart 1936 voltooid. Deze betonnen bak kan indien nodig met water worden gevuld waardoor de toegang volledig onmogelijk wordt en niemand bij het goud kan komen.

KLIK HIER om erachter te komen hoeveel goud Spanje, Nederland en België in opslag heeft en op welke plaatsen deze landen staan in de top 20 van goud-landen.

Ga naar de inhoud