Wie kan er garen spinnen van de haren van mijn kat in Alicante?

Wie kan er garen spinnen van de haren van mijn kat in Alicante?
Beeld: 123rf

Wie kan er garen spinnen van de haren van mijn kat in Alicante?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Recent kwam er bij de kunstnijverheidsvereniging Amata in Alcalalí in de provincie Alicante een wonderlijke vraag binnen: “Goedemiddag, ik ben op zoek naar iemand die garen kan spinnen van de haren van mijn kat.” Laat er nu in de database van Amata een spinster staan uit hetzelfde dorp als de beller!

Een andere keer werd er gevraagd om iemand die een gebroken onderdeel van een antiek meubelstuk kon repareren of vervangen. Ook die werd binnen twee dagen gevonden.

Dat is niet zo verwonderlijk als het op het eerste gezicht lijkt, want Amata organiseert al meer dan twintig jaar kunst- en ambachtsmarkten en beschikt daardoor over de gegevens van meer dan duizend artesanos (handwerkslieden) in heel Spanje en uit alle denkbare ambachten,van glazenier tot boekbinder, van smid tot stoelenmatter. 

Wél merkwaardig is, dat de meeste mensen er geen idee van hebben, hoe veelzijdig die artesanos zijn. Een artesano is méér dan alleen maar iemand die mooie spulletjes maakt en die in de ambachtsmarkt verkoopt. 

Hij kan repareren en restaureren, meubels en voorwerpen decoreren, met een tekst of tekening een persoonlijk tintje geven aan een bestaand werk en speciale opdrachten uitvoeren.

In het virtuele ambachtsdorp, www.puebloartesano.es, laat Amata je kennis maken met een veertigtal artesanos en nodigt je uit hun ateliers en winkels te bezoeken, te kijken hoe ze aan het werk zijn en hun werkstukken te kopen. Weer andere artesanos hebben alleen een stalletje in één van de virtuele markten die in dit dorp gehouden worden. 

En vind je dan nòg niet wat je zoekt, leg je vraag dan voor aan Amata, en zij zoeken de meest geschikte artesano voor het gevraagde karwei, zoals de kattenhaar-spinster in ons voorbeeld. Je kunt het zo gek niet bedenken of Amata zoekt wel iemand die het voor je kan maken!

Pueblo Artesano

Zo’n half jaar geleden opende kunstenaarsvereniging Amata haar virtuele dorp www.puebloartesano.es (in het spaans en engels) om haar leden een alternatief aan te bieden toen al hun markten werden afgelast vanwege de corona-maatregelen.

Sindsdien is er voortdurend achter de schermen gewerkt aan uitbreiding en verbetering van het dorp, door er meer ateliers en workshops aan toe te voegen en er zelfs een virtuele markt te openen.

Dat maakt de website www.puebloartesano.es net iets meer dan een gewone online winkel want het is een compleet dorp met veel aantrekkelijke hoekjes om te ontdekken.

Alle ‘bewoners’ hebben één of meer video’s gemaakt om de verschillende technieken, gereedschappen en materialen te laten zien waarmee ze werken. Je kunt eenvoudige cursussen volgen of de virtuele markt bezoeken.  

En je kunt er origineel handwerk kopen tegen heel redelijke prijzen, omdat je direct van de kunstenaar of ambachtsman/vrouw koopt. Daarnaast kun je ook speciale opdrachten laten uitvoeren! Hoe persoonlijker en origineler kan het worden? 

BEZOEK HIER het Pueblo Artesano virtuele kunstenaars- en ambachtsdorp in Alicante.

Ga naar de inhoud