Heeft Spanje ook een tweede paasdag en gaat men massaal naar de meubelboulevard?

Heeft Spanje ook een tweede paasdag en gaat men massaal naar de meubelboulevard?
Beeld: canva

Heeft Spanje ook een tweede paasdag en gaat men massaal naar de meubelboulevard?

MADRID – Maandag is het tweede paasdag in Nederland en België en in Nederland staat dit synoniem voor een dagje meubelboulevard. Maar hoe is dat in Spanje? Bestaat daar ook een tweede paasdag of paasmaandag? En stapt men ook in Spanje massaal in de auto om met de familie naar de meubelboulevard of meubelzaak te gaan?

Over het algemeen viert men in Spanje geen tweede paasdag of paasmaandag (lunes de Pascua). De week voor pasen viert men in Spanje wel de ‘Semana Santa’ Heilige Week met elke dag een veelvoud aan processies. Veel mensen nemen dan ook een weekje vrij. Maar hoe is dat met Pasen zelf. Eerste paasdag valt altijd op een zondag en in Nederland en België de tweede paasdag op een maandag.

In Spanje zijn slechts enkele autonome regio’s die de ‘tweede paasdag’ als een feestdag en vrije werkdag zien. Lunes de Pascua is in 2022 een feest/vrije dag in onder andere de Balearen eilanden, Baskenland, Catalonië, Navarra, La Rioja en de Valencia regio. Met name Catalonië is bekend want daar is het de dag van de Monas de Pascua (chocolade figuren die door de peetvaders gegeven worden aan hun petekinderen).

Terwijl de tweede paasdag dus niet overal in Spanje een feestdag is en er gewoon gewerkt wordt in veel autonome regio’s, is dat op Goede vrijdag een ander verhaal. ‘Viernes Santo’ is in alle autonome regio’s een nationale feestdag en dus ook een vrije werkdag. 

Er zijn veel regio’s die daar de ‘Jueves Santo’ ofwel de donderdag bij doen zoals in(2022) Andalusië, Aragón, Asturië, Balearen, Baskenland, Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Extremadura, Galicië, Madrid regio, Murcia regio, Navarra en La Rioja. Eigenlijk zijn de enige uitzonderingen Catalonië en de Valencia regio. 

En hoe is dat met de meubelboulevard of meubelzaak? Omdat de tweede Paasdag dus niet overal in Spanje gevierd wordt geldt de traditie van een bezoekje aan de meubelboulevard ook niet in Spanje. Sterker nog, in Spanje zijn praktisch geen meubelboulevards te vinden. Wat Spanje wel heeft zijn grote winkelcentra en commerciële ruimtes waar een veelvoud aan winkels te vinden is zoals een Carrefour of Alcampo, Decathlon, MediaMarkt, Leroy Merlin etc. Deze worden wel vaak druk bezocht maar niet op paasmaandag want dat is voor veel inwoners van Spanje dus een gewone werkdag terwijl in andere regio’s de winkels gesloten zijn.  

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.