Heeft Spanje ook een tweede paasdag en gaat men massaal naar de meubelboulevard? (2022)

Heeft Spanje ook een tweede paasdag en gaat men massaal naar de meubelboulevard?
Beeld: canva

Heeft Spanje ook een tweede paasdag en gaat men massaal naar de meubelboulevard? (2022)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Maandag is het tweede paasdag in Nederland en België en in Nederland staat dit synoniem voor een dagje meubelboulevard. Maar hoe is dat in Spanje? Bestaat daar ook een tweede paasdag of paasmaandag? En stapt men ook in Spanje massaal in de auto om met de familie naar de meubelboulevard of meubelzaak te gaan?

Over het algemeen viert men in Spanje geen tweede paasdag of paasmaandag (lunes de Pascua). De week voor pasen viert men in Spanje wel de ‘Semana Santa’ Heilige Week met elke dag een veelvoud aan processies. Veel mensen nemen dan ook een weekje vrij. Maar hoe is dat met Pasen zelf. Eerste paasdag valt altijd op een zondag en in Nederland en België de tweede paasdag op een maandag.

In Spanje zijn slechts enkele autonome regio’s die de ‘tweede paasdag’ als een feestdag en vrije werkdag zien. Lunes de Pascua is in 2022 een feest/vrije dag in onder andere de Balearen eilanden, Baskenland, Catalonië, Navarra, La Rioja en de Valencia regio. Met name Catalonië is bekend want daar is het de dag van de Monas de Pascua (chocolade figuren die door de peetvaders gegeven worden aan hun petekinderen).

Terwijl de tweede paasdag dus niet overal in Spanje een feestdag is en er gewoon gewerkt wordt in veel autonome regio’s, is dat op Goede vrijdag een ander verhaal. ‘Viernes Santo’ is in alle autonome regio’s een nationale feestdag en dus ook een vrije werkdag. 

Er zijn veel regio’s die daar de ‘Jueves Santo’ ofwel de donderdag bij doen zoals in(2022) Andalusië, Aragón, Asturië, Balearen, Baskenland, Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Extremadura, Galicië, Madrid regio, Murcia regio, Navarra en La Rioja. Eigenlijk zijn de enige uitzonderingen Catalonië en de Valencia regio. 

En hoe is dat met de meubelboulevard of meubelzaak? Omdat de tweede Paasdag dus niet overal in Spanje gevierd wordt geldt de traditie van een bezoekje aan de meubelboulevard ook niet in Spanje. Sterker nog, in Spanje zijn praktisch geen meubelboulevards te vinden. Wat Spanje wel heeft zijn grote winkelcentra en commerciële ruimtes waar een veelvoud aan winkels te vinden is zoals een Carrefour of Alcampo, Decathlon, MediaMarkt, Leroy Merlin etc. Deze worden wel vaak druk bezocht maar niet op paasmaandag want dat is voor veel inwoners van Spanje dus een gewone werkdag terwijl in andere regio’s de winkels gesloten zijn.  

Ga naar de inhoud