Spanje heeft per inwoner meer horecagelegenheden dan ziekenhuisbedden

Spanje heeft per inwoner meer horecagelegenheden dan ziekenhuisbedden
Beeld: Canva

Spanje heeft per inwoner meer horecagelegenheden dan ziekenhuisbedden

MADRID – Tijdens de corona-pandemie waren ze nodig, de ziekenhuisbedden die op veel pieken tijdens de pandemie goed gevuld lagen met Covid-patiënten. Maar als we naar de informatie kijken en cijfers vergelijken dan kan een vreemde vergelijking gemaakt worden: die met het aantal horecagelegenheden (gemakshalve bars genoemd) en het aantal ziekenhuisbedden.

De website Business Insider heeft deze vreemde vergelijking gemaakt en concludeert het volgende: per 170 inwoners is er een bar te vinden in Spanje terwijl er ‘slechts’ een ziekenhuisbed per 289 inwoners te vinden is in het land. Deze vergelijking heeft wat uitleg nodig.

Volgens de cijfers van het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) zijn er in Spanje 277.539 horecagelegenheden, waaronder dus ook bars en restaurants. Als dan gekeken wordt naar het aantal inwoners volgens hetzelfde INE van 47.326.687 personen dan kan uitgerekend worden dat er 1 bar is per 170 inwoners. 

Als gekeken wordt naar de cijfers van het aantal ziekenhuisbedden in de publieke gezondheidszorg dan laten de cijfers van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid zien dat er in het land 112.225 ziekenhuisbedden zijn, verdeeld over 467 publieke ziekenhuizen. Daar moet je de ziekenhuisbedden in de particuliere gezondheidszorg bij optellen wat volgens de website iSanidad 52.212 bedden zijn. In totaal dus 162.437 ziekenhuisbedden die als je weer kijkt naar het aantal inwoners een cijfer geeft van 1 ziekenhuisbed per 289 inwoners.

Spanje is het Europese land met de meeste horecagelegenheden per inwoner waarbij het land zelfs de Verenigde Staten voorbijstreeft. In de VS zijn 660.775 horecagelegenheden te vinden maar er wonen 329,5 miljoen mensen wat neerkomt op 1 bar per 500 inwoners.

Maar we kunnen nog verder kijken zoals naar de autonome regio’s en een top vijf samenstellen. Op de Balearen eilanden zijn 13.351 horecagelegenheden wat betekent dat er 1 bar per 89 inwoners is. Op de Canarische Eilanden wordt geschreven over 20.228 horecagelegenheden wat 1 bar per 108 inwoners is. In Asturië zijn 8.517 bars en restaurants te vinden wat een aantal oplevert van 1 bar per 117 inwoners. In Castilië en León zijn 18.711 horecagelegenheden wat 1 bar per 128 inwoners is. In Galicië wordt geschreven over 20.978 bars en restaurants wat 1 bar is per 128 inwoners.

Wat betreft het aantal horecagelegenheden staan de volgende autonome regio’s bovenaan de lijst: Andalusië met 58.486 horecagelegenheden gevolgd door Catalonië met 54.509, Madrid regio met 36.248 en de Valencia regio met 36.118 horecagelegenheden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.