In deze supermarkten in Spanje krijg je wél statiegeld voor je plastic flessen

In deze supermarkten in Spanje krijg je wél statiegeld voor je plastic flessen
Beeld: Canva

In deze supermarkten in Spanje krijg je wél statiegeld voor je plastic flessen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

We hebben al vaker over geschreven dat Spanje geen statiegeldmodel heeft, niet op de grote flessen en niet op kleine flesjes en blikjes. In Spanje gaat al dat plastic en blik in de afvalbak voor plastic zonder dat je daar een vergoeding voor terug krijgt. Maar er zijn supermarkten in Spanje die nu toch voorzichtig zijn begonnen met het geven van statiegeld op zijn Nederlands met het ‘reverse vending’ model.

Hoewel veel landen al een paar decennia de weg van recycling volgen, lijkt de vooruitgang traag te gaan. Het is tegenwoordig gebruikelijk dat burgers verschillende recycling bakken in huis hebben, maar sommige plaatsen staan nog steeds geen recycling toe op straat.

Een manier om mensen aan te moedigen om te recyclen is door middel van beloningen. Een interessant idee is ‘reverse vending’, waarbij een machine wordt gebruikt om plastic flessen of blikjes in te leveren in ruil voor geld of een voucher die kan worden gebruikt bij aankopen, bijvoorbeeld in een supermarkt.

Dit systeem is al normaal in andere landen zoals Nederland, Duitsland of Ierland, maar begint nu ook op sommige plaatsen in Spanje te verschijnen. In 2018 installeerde de supermarktketen Spar de eerste ‘reverse vending’-machine op de Canarische Eilanden, en sindsdien hebben meerdere winkels op de eilanden hetzelfde gedaan. Op Gran Canaria bieden winkelcentra zoals El Tablero en La Ballena de mogelijkheid om plastic flessen en blikjes in te leveren en hiervoor een beloning te ontvangen. Op Tenerife hebben vier La Hucha-supermarkten in 2019 deze recycling machine geïnstalleerd, met een vergoeding van drie cent per verpakking die kan worden ingewisseld voor producten in de supermarkt.

Naast de Canarische Eilanden zijn er ook andere regio’s en steden in Spanje die deze vorm van recycling ondersteunen. Steden zoals Zaragoza, La Rioja, Vizcaya, Asturië, Pontevedra, Toledo, Catalonië, Murcia, Jaén, Sevilla en Cádiz bieden allemaal de mogelijkheid om verpakkingen die in de gele container horen te deponeren bij ‘reverse vending’-machines in ruil voor geld of kortingsbonnen.

Hoe werkt dit systeem?

Het proces om flessen in te leveren voor geld is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar elk stuk één voor één in de machine te stoppen met de barcode naar boven, zodat de machine het type fles of blik kan detecteren. Na controle van het volume en gewicht van de fles, geeft de machine het geld terug of geeft het een loyaliteitskortingsbon uit die kan worden gebruikt voor aankopen in de winkel.

36945dbd5057fee5beff2c72a11fae57
Waarom er in Spanje geen statiegeldmodel is
In Spanje kent men niet het statiegeld systeem op plastic en glazen flessen zoals in Nederland en dit is waarom dat nooit is ingevoerd.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud