Uitbaters konijnenkwekerij met 544 mishandelde honden veroordeeld tot gevangenisstraf

Uitbaters konijnenkwekerij met 544 mishandelde honden veroordeeld tot gevangenisstraf
Beeld: Guardia Civil / web

Uitbaters konijnenkwekerij met 544 mishandelde honden veroordeeld tot gevangenisstraf

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 29 mei 2020 vond de Guardia Civil 544 honden in een oude konijnenkwekerij in Maella, provincie Zaragoza in Aragón. De honden bevonden zich in erbarmelijke omstandigheden. De uitbater van de kwekerij werd nu streng gestraft door de rechter.

Het was geen aangename ontdekking voor de Guardia Civil. In een oude konijnenkwekerij in de gemeente Maella (Zaragoza) vonden agenten maar liefst 544 honden. 294 daarvan waren volwassen exemplaren, 250 nog kleine puppy’s. De stank in de kwekerij was niet te harden. Er was zo goed als niet schoongemaakt. Overal lagen uitwerpselen en urine, de dieren kregen nauwelijks eten of drinken en werden niet verzorgd. De honden zaten in veel te kleine konijnenkooien.

De verantwoordelijken voor de kwekerij waren Adrián David G. (71) en Iulia A. (52). Een week na de inval kwam de politie terug en trof nog slechts 55 honden aan. De daders gaven aan dat de overige honden naar een andere loods in Calanda (Teruel) waren overgebracht. Na inspectie bleken de honden ook daar echter in even slechte omstandigheden te verblijven. De ruimte was nauwelijks verlucht, veel honden stonden rechtstreeks op een metalen rooster en kregen nauwelijks water. Door de hoge stikstofconcentratie in de lucht was ademen er bijna onmogelijk.

De honden, waaronder rassen als Bichón Maltés, Caniche, Yorkshire, Pomerania, Chihuahua en Shih Tzu werden overgebracht naar dierenasielen in Zaragoza, Madrid en Vinaroz. 

Adrián David G. werd door het hof veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en een vierjarig verbod op werken met dieren. Ook moet hij een boete betalen van 6.000 euro. Tegen Iulia A. bestond niet voldoende bewijs. Zij werd dan ook vrijgesproken.

Ga naar de inhoud