Waterreserves in Spanje op 50 procent wat veel minder is dan normaal

Waterreserves in Spanje op 50 procent wat veel minder is dan normaal
Beeld: Canva

Waterreserves in Spanje op 50 procent wat veel minder is dan normaal

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje heeft op dit moment over het algemeen te maken met een van de droogste periodes van de afgelopen jaren, zo niet de droogste periode ooit geregistreerd. In sommige gebieden heeft het al meer dan 100 dagen niet geregend terwijl de rivieren en, belangrijker nog, de stuwmeren steeds leger worden. In Catalonië en Andalusië is de situatie het ergst en men sluit niet uit dat de kraan dicht gaat bij woningen als het niet gaat regenen.

Het niveau van het water in de stuwmeren in Spanje blijft dalen en de reserves zijn nu nog maar 50,7% van de totale capaciteit van de stuwmeren. De afgelopen week is er een daling van 0,5% geweest in het opgeslagen water, tot 28.400 kubieke hectometer. De grootste vermindering heeft plaatsgevonden in de Ebro, waar 103 kubieke hectometer minder water is.

Hoewel de waterreserves beter zijn dan vorig jaar op dit moment (48,5%), zijn ze nog steeds veel lager dan het gemiddelde van het laatste decennium (67,5%). De interne bekkens van Catalonië bevinden zich in een zeer zorgwekkende situatie, met slechts 26,1% van hun capaciteit, terwijl het gemiddelde van de afgelopen tien jaar 80% is. Op dit moment zijn er slechts 177 kubieke hectometer water opgeslagen, terwijl dit er normaal gesproken meer dan 500 zijn in april. De waterreserves van de Guadalquivir, die gemiddeld 62,6% waren deze week van het jaar, zijn nu slechts 25,2%. De reserves van de Guadalete-Barbate zijn op dit moment 28,4%, wat een stuk lager is dan het historische gemiddelde van 66,5%.

In Andalusië zal op dinsdag 25 april een derde droogte-decreet worden goedgekeurd door de regering, met een budget van 163 miljoen euro. Van dit bedrag zal 40 miljoen euro worden gebruikt om de zwaar getroffen agrovoedingssector te ondersteunen.

Als de droogte in Catalonië aanhoudt, zal de Catalaanse regering in september de noodsituatie vanwege droogte afkondigen en het waterverbruik in huishoudens beperken. Het plan van de Catalaanse regering om te handelen in geval van een droogte-alarm omvat verschillende fasen en de laatste fase is de noodsituatie, die wordt afgekondigd wanneer de waterreserves onder de 16% dalen. In de noodsituatie zal er een maximum van 200 liter water per persoon per dag beschikbaar zijn, wat kan dalen tot 160 liter in geval van een extreme noodsituatie. De beperkingen zullen ook van invloed zijn op het wassen van voertuigen en het besproeien van tuinen zal verboden zijn.

Op onderstaande kaart van de website embalses.net kun je zien hoe de gemiddelde situatie per autonome regio is. Daarop is te zien dat de regio’s Murcia (27,7%), Andalusië (29,08%), Castilla-La Mancha (39,46%) en Catalonië (39,79%) er het slechtst voor staan.

embalses comunidades 17 04 2023
Ga naar de inhoud