Hoe kun je gebruikmaken van de VIP-wachtruimtes bij vliegvelden in Spanje?

Hoe kun je gebruikmaken van de VIP-wachtruimtes bij vliegvelden in Spanje?
Beeld: via canva.com

Hoe kun je gebruikmaken van de VIP-wachtruimtes bij vliegvelden in Spanje?

Als je vaak uren bij Spaanse vliegvelden doorbrengt, dan weet je maar al te goed wat dat betekent: je moet wachten, omringd door veel mensen, zonder voldoende zitplaatsen en je betaalt buitensporige bedragen voor een kopje koffie of een broodje. Als er dan ook nog eens de gevreesde woorden ‘vertraagd’ op het scherm verschijnen, wordt de situatie alleen maar erger. Toch kan het allemaal veel relaxter zijn met toegang tot de exclusieve VIP-wachtruimtes van de luchthaven. Maar hoe kun je deze exclusieve en veel rustigere plekken in Spanje gebruiken?

Als je al eens eerder een VIP-lounge op een luchthaven hebt bezocht, dan weet je precies wat je kunt verwachten. Maar als het de eerste keer is, kun je het volgende verwachten. Deze lounges zijn privéruimtes die zijn geïsoleerd van de drukte van de luidruchtige terminal. In elke lounge zijn één of meerdere informatieschermen voor vluchten te vinden. Over het algemeen is er een buffetgedeelte waar je snacks kunt pakken en koude of warme dranken kunt krijgen (vaak, maar niet altijd tegen betaling).

Als je iemand bent die graag de krant leest, dan zijn er ook meerdere Spaanse kranten beschikbaar. Er is wifi om verbinding te maken met internet en wat werk te verrichten of gewoon om een film te kijken. Sommige lounges hebben ook douches, zodat je je kunt opfrissen of met hernieuwde energie de volgende vlucht kunt nemen. Over het algemeen bieden alle lounges basisvoorzieningen om te rusten en iets te eten, hoewel dit kan variëren afhankelijk van de specifieke VIP-lounge waar je je bevindt.

Hoe kun je gebruikmaken van de VIP-ruimtes?

AENA, de beheerder van Spaanse vliegvelden, beheert de VIP-lounges op luchthavens in Spanje. Op hun website kun je de luchthavens vinden die deze service aanbieden, evenals de bijbehorende privileges. Sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals Iberia, hebben hun eigen VIP-gebieden. Meestal bevinden de VIP-ruimtes zich achter de beveiliging, nadat je hebt ingecheckt en de bagagecontrole hebt doorstaan. Je mag maximaal 4 uur in de AENA VIP-lounges in Spanje verblijven. Als de vlucht wordt vertraagd en de vertrektijd wordt uitgesteld, kun je langer blijven. Er zijn 4 manieren om de VIP-wachtruimte in Spanje te gebruiken:

1. Business class

Als je vliegtickets koopt om in de business class te vliegen, heb je toegang tot de VIP-lounge van de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist. Deze lounges zijn meestal exclusief voor passagiers van de luchtvaartmaatschappij, wat betekent dat er doorgaans minder mensen zijn.

2. Priority Pass

Je hoeft niet per se een zakenreiziger te zijn om toegang te krijgen tot de VIP-ruimte. In feite heeft de Priority Pass-kaart (ook beschikbaar als mobiele app) drie verschillende lidmaatschappen: standaard (89 euro/jaar), standaard plus (289 euro/jaar) en prestige (459 euro/jaar). Momenteel zijn er kortingen beschikbaar voor het eerste jaar op de website. Met deze pas heb je toegang tot VIP-lounges in 148 landen, evenals andere diensten en kortingen op de luchthaven zelf. Bekijk HIER de Nederlandstalige website.

3. Loyaliteitskaart

Er zijn ook bepaalde banken die als onderdeel van hun loyaliteitsprogramma’s bepaalde VIP-lounge passen gratis per jaar aanbieden of extra voordelen bieden aan hun klanten, zoals American Express of Visa, wanneer bepaalde criteria worden gehaald, zoals gold cards of een bepaald minimum jaarlijks uitgavenbedrag.

4. Direct betalen

Het is ook mogelijk om de toegang tot een VIP-wachtruimte apart te kopen en alleen wanneer het jou uitkomt. Dit is een goede optie als je weinig vliegt en af en toe van de lounges wilt genieten. In Spanje kun je een toegang kopen via AENA. Je kunt ze vooraf kopen op hun website of via de smartphone-app, of bij de balies van de AENA VIP-lounges. Elke lounge heeft een andere prijs, maar ze variëren tussen de 39 en 44 euro. Bekijk HIER de Engelstalige website om een vliegveld in Spanje te zoeken en de diensten te bekijken.

Uiteraard zijn er ook regels waar je jezelf aan moet houden en moet je er rekening mee houden dat soms de toegang tot een VIP-wachtruimte ook geweigerd kan worden. Deze ruimtes moeten exclusief en rustig blijven waardoor er gecontroleerd wordt op het aantal reizigers dat deze ruimtes betreedt.

Ga naar de inhoud