Waarom eindigen de meest voorkomende achternamen in Spanje op “ez”?

Waarom eindigen de meest voorkomende achternamen in Spanje op "ez"?
Beeld: via canva.com

Waarom eindigen de meest voorkomende achternamen in Spanje op “ez”?

In Spanje zijn er heel wat achternamen die eindigen op ‘ez’, zoals Rodríguez, Sánchez, Pérez en Fernández. Volgens het Spaanse Statistiekbureau (INE) is García de meest voorkomende achternaam in Spanje, met meer dan 1,4 miljoen mensen die deze achternaam als eerste of tweede achternaam dragen. Maar waarom zijn er zoveel Spaanse achternamen die eindigen op ‘ez’ en wat betekent dat?

De meest verspreide theorie is dat het achtervoegsel ‘ez’ werd toegevoegd aan andere namen om de ouders van een persoon te identificeren. Dus iemand met de achternaam Álvarez was de zoon van een Álvaro, en een Fernández had een vader met de naam Fernando. De oorsprong van het achtervoegsel ‘ez’ blijft echter een raadsel.

Bekend is dat het gebruik van het patroniem (vadersnaam) ‘ez’ al in de 8e en 9e eeuw wijdverbreid was in Navarra. García Íñiguez was de naam van de koning van Navarra die in 851 of 852 zijn vader Íñigo opvolgde. Alfaro de Prado stelt dat de formule zo populair werd dat hij zich over het hele Spaanse vasteland verspreidde. Vandaag de dag bestaan er talrijke achternamen die eindigen op ‘ez’ en die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

De populairste achternamen in Spanje

Volgens het INE waren op 1 januari 2023 de meest voorkomende achternamen in Spanje:

  1. GARCÍA – 1.449.647
  2. RODRÍGUEZ – 926.207
  3. GONZÁLEZ – 921.956
  4. FERNÁNDEZ – 902.331
  5. LÓPEZ – 865.941
  6. MARTÍNEZ – 828.051
  7. SÁNCHEZ – 813.023
  8. PÉREZ – 774.072
  9. GÓMEZ – 490.272
  10. MARTÍN – 480.907

García

García is een patroniem dat is afgeleid van de Germaanse mannennaam ‘Gard’, wat ‘beschermer’ betekent. Het werd oorspronkelijk gebruikt om de zoon van iemand met de naam García aan te duiden. García is de meest voorkomende achternaam in heel Spanje en wordt vooral veel aangetroffen in de regio’s Extremadura, Castilla-La Mancha en Andalusië.

Rodríguez

Rodríguez is een variant van de naam Rodrigo, die is afgeleid van de Germaanse woorden ‘hrod’ (roem) en ‘ric’ (rijk). Het was oorspronkelijk een patroniem dat ‘zoon van Rodrigo’ betekende. Rodríguez is de op een na meest voorkomende achternaam in Spanje en komt vooral veel voor in de regio’s Galicië, Asturië en Cantabrië.

González

González is een patroniem dat is afgeleid van de naam Gonzalo, een Spaanse vorm van de Germaanse naam ‘Gunþi-salaz’, wat ‘strijder’ betekent. Oorspronkelijk duidde het op de zoon van iemand met de naam Gonzalo. González is een veelvoorkomende achternaam in heel Spanje, maar komt het meest voor in de noordelijke regio’s zoals Asturië en Cantabrië.

Andere populaire achternamen

Naast García, Rodríguez en González zijn er nog verschillende andere veelvoorkomende Spaanse achternamen die eindigen op ‘ez’, zoals Fernández, López ,Martínez, Sánchez, Pérez en Gómez. Deze achternamen volgen hetzelfde patroon als García, Rodríguez en González, waarbij ze oorspronkelijk werden gebruikt om de zoon van een persoon met een bepaalde voornaam aan te duiden.

Ga naar de inhoud