Spaanse weerdienst waarschuwt voor bosbrandgevaar in verschillende regio’s

Spaanse weerdienst waarschuwt voor bosbrandgevaar in verschillende regio's
Beeld: @proteccioncivil / X

Spaanse weerdienst waarschuwt voor bosbrandgevaar in verschillende regio’s

De Spaanse meteorologische dienst heeft de bevolking gewaarschuwd voor een verhoogd risico op bosbranden in verschillende regio’s van het land. Na enkele weken van zware regenval is het weer in Spanje gestabiliseerd, met hoge luchtdruk en opvallend hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar. Deze omstandigheden verhogen het gevaar voor natuurbranden aanzienlijk.

De Spaanse meteorologische dienst (Aemet) maakt gebruik van een waarschuwingssysteem om het risico op bosbranden te monitoren en te communiceren. Dit systeem is gebaseerd op het Canadese model en berekent het risico aan de hand van verschillende variabelen, zoals luchttemperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en de hoeveelheid neerslag in de afgelopen 24 uur.

Aemet werkt nauw samen met de Spaanse Protección Civil (civiele bescherming) en andere hulpdiensten om de bevolking tijdig te waarschuwen voor een verhoogd risico op bosbranden. Zij adviseren over de nodige voorzorgsmaatregelen en geven aanbevelingen voor het geval er daadwerkelijk een natuurbrand uitbreekt.

Volgens de waarschuwing van Aemet zijn de oostelijke kustgebieden van Spanje het kwetsbaarst voor bosbranden. Dit omvat de provincies Tarragona, Barcelona en Lleida in Catalonië, Zaragoza, Teruel en een deel van Huesca in Aragón, en Castellón in de regio Valencia.

Ook andere regio’s kampen met een verhoogd risico op natuurbranden. Hieronder vallen delen van de provincie Valencia, de kuststrook van Alicante, vrijwel de gehele regio Murcia en de Middellandse Zeekust van Almería. Zelfs in Galicië, met name in de provincies A Coruña en Pontevedra, is de kans op bosbranden verhoogd.

De Balearen en Canarische Eilanden zijn evenmin gespaard van het brandgevaar. Op Menorca is het risico zeer hoog tot extreem, terwijl op Tenerife en La Palma de kans op natuurbranden ook aanzienlijk is.

Bosbranden

Als het risico op bosbranden toeneemt, adviseert de Spaanse civiele bescherming om een aantal preventieve maatregelen te nemen. Zo wordt aangeraden om alle elektrische toevoer af te sluiten, deuren en ramen gesloten te houden en ventilatieroosters af te dekken in woningen in de buurt van natuurgebieden.

Indien je in de buurt bent van een brandhaard, is het cruciaal om de juiste gedragsregels te volgen. Ga altijd in tegenovergestelde richting van de wind staan en steek open vuur niet over. Evacueer het gebied zo snel mogelijk en volg de instructies van de hulpdiensten.

Om de kans op bosbranden te verkleinen, is het van groot belang om verantwoord om te gaan met vuur. Volg de richtlijnen voor het verbranden van plantenresten en zorg ervoor dat vuur altijd onder controle blijft.

Bosbranden kunnen verwoestende gevolgen hebben voor de natuur, dierenleven en omliggende gemeenschappen. Naast ecologische schade kunnen ze ook leiden tot materiële schade, gezondheidsrisico’s en in sommige gevallen zelfs mensenlevens eisen.

Ga naar de inhoud