Steeds meer tijgermuggen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Steeds meer tijgermuggen in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de gegevens van een instantie (Vigilancia Entomológica) die bijhoudt waar tijgermuggen te vinden zijn, hebben op dit moment 70 gemeenten in Spanje last van tijgermuggen. Andere bronnen zeggen echter dat er inmiddels 122 gemeenten te maken hebben met de pijnlijke tijgermuggen. Feit is dat er blijkbaar steeds meer “mosquito tigre” bijkomen in Spanje.

Gedurende 2017 zijn er tijgermuggen aangetroffen in 122 gemeenten in het Spaanse Baskenland (País Vasco), Catalonië, Comunidad Valenciana, Balearen eilanden, Murcia en in Andalusië. Waarschijnlijk gaat het echter in de praktijk om veel meer gemeenten waar men te make heeft met de “mosquito tigre” ofwel Aedes Albopictus.

Wat is de tijgermug

De tijgermug kenmerkt zich door ongeacht het tijdstip op de dag de mensen aan te vallen en deze vaak met een lastige en pijnlijke muggenbeet achter te laten. De tijgermug is niet giftig maar kan wel enge ziektes (zoals Zika en nog 21 andere) overdragen. De beet van een  mosquito tigre is knap vervelend, zeker als men allergisch is voor het gif.

Overdag

De tijgermug is in tegenstelling tot de normale mug altijd op jacht, het maakt niet uit of het overdag is of ’s-avonds, de tijgermug valt altijd aan. Tijgermuggen zijn zogenaamde dag-muggen wat inhoudt dat ze het actiefst zijn tussen 6 en 10 uur ‘s-morgens en 16 en 22 uur ‘s-middags/’s-avonds. Tijgermuggen zijn dus niet die vervelende muggen die het zoemend geluid maken als je slaapt.

Vrouwtjes

Net zoals bij alle muggen zijn het de vrouwtjes die aanvallen op zoek naar bloed. Daarnaast ziet men deze mug vaak niet aankomen, is de mug stil (ze maakt niet dat irritante muggengeluid) en is ze resistent tegen de meeste antimugmiddelen. De tijgermug, te herkennen aan de witte/gele strepen op de poten en lichaam, kan heel makkelijk zich/haarzelf voortplanten in kleine plasjes water in leidingen, blikjes, plantenbakken, etc.

Aantrekkingskracht

Volgens onderzoeken lijkt het erop dat de  tijgermuggen het liefst slachtoffers uitzoeken tussen zwangere vrouwen en mensen die dik zijn en een overgewicht hebben. De tijgermuggen komen op lichaamswarmte af en ze worden helemaal gek als iemand meer ammoniak afstaat via het zweet.

Ook worden tijgermuggen aangetrokken door parfums of luchtjes waar kaneel, nootmuskaat en kruidnagel in zit. Daarnaast worden tijgermuggen meer aangetrokken door personen met bloedgroep O dan mensen met bloedgroepen A, B of AB. Tijgermuggen komen niet af op water of licht.

Ga naar de inhoud