skip to Main Content
Steeds meer tijgermuggen in Spanje
123RF

Steeds meer tijgermuggen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Steeds meer tijgermuggen in Spanje

123RF

MADRID – Volgens de gegevens van een instantie (Vigilancia Entomológica) die bijhoudt waar tijgermuggen te vinden zijn, hebben op dit moment 70 gemeenten in Spanje last van tijgermuggen. Andere bronnen zeggen echter dat er inmiddels 122 gemeenten te maken hebben met de pijnlijke tijgermuggen. Feit is dat er blijkbaar steeds meer “mosquito tigre” bijkomen in Spanje.

Gedurende 2017 zijn er tijgermuggen aangetroffen in 122 gemeenten in het Spaanse Baskenland (País Vasco), Catalonië, Comunidad Valenciana, Balearen eilanden, Murcia en in Andalusië. Waarschijnlijk gaat het echter in de praktijk om veel meer gemeenten waar men te make heeft met de “mosquito tigre” ofwel Aedes Albopictus.

Wat is de tijgermug

De tijgermug kenmerkt zich door ongeacht het tijdstip op de dag de mensen aan te vallen en deze vaak met een lastige en pijnlijke muggenbeet achter te laten. De tijgermug is niet giftig maar kan wel enge ziektes (zoals Zika en nog 21 andere) overdragen. De beet van een  mosquito tigre is knap vervelend, zeker als men allergisch is voor het gif.

Overdag

De tijgermug is in tegenstelling tot de normale mug altijd op jacht, het maakt niet uit of het overdag is of ’s-avonds, de tijgermug valt altijd aan. Tijgermuggen zijn zogenaamde dag-muggen wat inhoudt dat ze het actiefst zijn tussen 6 en 10 uur ‘s-morgens en 16 en 22 uur ‘s-middags/’s-avonds. Tijgermuggen zijn dus niet die vervelende muggen die het zoemend geluid maken als je slaapt.

Vrouwtjes

Net zoals bij alle muggen zijn het de vrouwtjes die aanvallen op zoek naar bloed. Daarnaast ziet men deze mug vaak niet aankomen, is de mug stil (ze maakt niet dat irritante muggengeluid) en is ze resistent tegen de meeste antimugmiddelen. De tijgermug, te herkennen aan de witte/gele strepen op de poten en lichaam, kan heel makkelijk zich/haarzelf voortplanten in kleine plasjes water in leidingen, blikjes, plantenbakken, etc.

Aantrekkingskracht

Volgens onderzoeken lijkt het erop dat de  tijgermuggen het liefst slachtoffers uitzoeken tussen zwangere vrouwen en mensen die dik zijn en een overgewicht hebben. De tijgermuggen komen op lichaamswarmte af en ze worden helemaal gek als iemand meer ammoniak afstaat via het zweet.

Ook worden tijgermuggen aangetrokken door parfums of luchtjes waar kaneel, nootmuskaat en kruidnagel in zit. Daarnaast worden tijgermuggen meer aangetrokken door personen met bloedgroep O dan mensen met bloedgroepen A, B of AB. Tijgermuggen komen niet af op water of licht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Daarom wordt er zo op gehamerd niet te sproeien of planten in schotel met water te zetten, want de kleinste poeltjes en plasjes is voor deze mug genoeg om eitjes te leggen.
    Plaats overal horren als u de ramen open wilt houden van de zomer. Echter ze zijn nu al aanwezig door locale buien.

    1. Vreemde beesten of insecten binnen krijgen heeft meer te doen met een slechte import controle, de crisis heeft er flink in gehakt want nu krijg je zelfs overal berichten over besmet voedsel, niemand wil meer geld verliezen dus gaat alle kwaliteit naar 0. Men wil wel verdienen en verliest alle morale verplichtingen zodra dit niet meer gebeurd met illegale zeer gevaarlijke handelingen tot gevolg. Er is dus duidelijk geen controle meer over de import van voedsel(fruit) waardoor insecten zomaar kunnen overkomen, zo hebben we nu ook al een plaag van de Hoornaar 🙁

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken