10x Spaanse musea op de Internationale Museumdag 2021

10x Spaanse musea op de Internationale Museumdag 2021
Beeld: Pixabay

10x Spaanse musea op de Internationale Museumdag 2021

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar op 18 mei viert men wereldwijd de Internationale Museumdag en ook Spanje doet daar aan mee. De International Council of Museums heeft deze Internationale Museumdag in 1977 ingevoerd om haar rol in de ontwikkeling van de samenleving meer in de openbaarheid te brengen. Sinds het eerste jaar zijn er steeds meer musea die meedoen met deze speciale dag en in 2020 stond de teller op 55.000 deelnemende musea in 150 landen.

Normaal gesproken hebben de musea een speciale actie waarbij op de Internationale Museumdag de musea gratis te bezoeken zijn maar dit jaar gebeurt dat op veel plaatsen digitaal door de musea via de eigen websites virtueel bij de mensen thuis te brengen. 

In Spanje doen circa 193 musea mee met deze Día Internacional de los Museos 2021. Daaronder bevinden zich ook de musea in onze top 10 van Spanje’s bekendste musea. Je kunt HIER een kaart zien met daarop de deelnemende musea.

Spanje

Spanje heeft volgens de gegevens van het ministerie van Cultuur meer dan 1.500 musea met de meest uiteenlopende collecties en onderwerpen. Er zijn echter tientallen musea die door zowel de Spanjaarden alsook de internationale bezoeker aan Spanje bezocht worden. Om maar enkele te noemen El Prado en Reina Sofia in Madrid of het Guggenheim in Bilbao en het Dalí museum in Figueras (Gerona).

1- Museo del Prado (Madrid)

Het Museo Nacional del Prado is waarschijnlijk het beroemdste museum van Spanje. Het elegante pand in het centrum van Madrid herbergt een overvloedige schat aan meesterwerken van El Greco, Goya, Velazquez en nog vele anderen.

2- Museo Nacional Thyssen-Bornemisza (Madrid)

Het museum maakt deel uit van de Gouden Kunstdriehoek in Madrid, tezamen met het Prado en het Reina Sofía museum. Thyssen-Bornemisza ontleent de naam aan de oprichter Baron Heinrich Freiherr Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva. Hij was een Duits-Hongaarse ondernemer en kunstverzamelaar.

3- Ciutat de les Arts i les Ciències (Valencia)

Dit is niet één museum, dit is een verzameling aan musea genaamd de stad der kunsten & wetenschappen. De spectaculaire architectuur van stad weet uw oog te vangen en vast te houden. Het L’Hemisfèric herbergt een IMAX-bioscoop, planetarium en lichtshow. 

Elders verderop doet het wetenschapsmuseum denken aan een walvis-skelet; dit museum genaamd Príncipe Felipe biedt interactieve tentoonstellingen die geschikt zijn voor het hele gezin.

4- Museo Guggenheim (Bilbao)

Het zeer historische Bilbao heeft er sinds 1997 een space-age skyline bijgekregen met de komst van het Guggenheim museum. In dat jaar werd het pand, ontworpen door Frank-Gehry, opengesteld voor het publiek. Ook het interieur en binnenwerk zijn fascinerend vanwege de steeds wisselende collecties innovatieve, moderne kunst.

5- Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (Madrid)

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in Madrid. Het museum wordt ook wel Museo Reina Sofía genoemd en is vernoemd naar de Spaanse koningin Sofía. Het bevindt zich in de onmiddellijke omgeving van het Museo del Prado en het Museo Thyssen-Bornemisza en vormt daarmee de gouden driehoek. 

Het museum is vooral gewijd aan Spaanse kunst met als bekendste werk de Guernica van Pablo Picasso. Hoogtepunt van de permanent tentoongestelde museumcollectie (570 werken) zijn de werken van Picasso en een andere Spaanse 20e-eeuwse meester, Salvador Dalí.

6- Museo Sorolla (Madrid)

Dit museum is wellicht niet wereldberoemd zoals het Prado of het Guggenheim maar is toch een van de meest bezochte musea van Spanje volgens Tripadvisor. Het Museo Sorollo werd gesticht door de weduwe van de Spaanse schilder Sorolla waarbij er 1.294 schilderijen en 4985 tekeningen van de schilder te zien zijn maar ook werken van andere kunstenaars zoals Aureliano de Beruete, Anders Zorn en Martín Rico Ortega.

7- Fundación César Manrique (Lanzarote)

De kunstenaar, architect en bouwadviseur César Manrique heeft een zeer belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Canarische Eiland Lanzarote. Zijn voormalige woonhuis bij het dorp Tahíche is na de dood César een museum geworden en werd opengesteld voor het publiek. 

In het museum kan de bezoeker even de leefwereld van de kunstenaar binnenstappen en zien hoe hij ervoor zorgde dat het eiland er uitziet zoals men het nu kan aanschouwen.

8- Teatro-Museo Dalí (Figueras)

De beroemde en eigenzinnige kunstenaar Salvador Dalí vervaardigde zijn grootste surrealistische meesterwerk in 1960. Dali kocht de oude Stadsschouwburg van zijn woonplaats Figueras in de provincie Gerona in Catalonië en transformeerde het tot kunstobject. Het exterieur met reusachtige eieren bovenop het pand maken erg nieuwsgierig naar wat er binnen te zien is en die inhoud is absoluut de moeite waard.

9- Museo Arqueológico Nacional (Madrid)

Dit in Madrid gelegen museum werd aan het einde van de 19e eeuw door Koningin Isabella II gecreëerd en bevindt zich naast de Nationale Bibliotheek. Het museum werd ontworpen om objecten en voorwerpen uit de archeologie, etnologie, decoratieve kunsten en munten uit verschillende instellingen bijeen te brengen onder een dak. 

De permanente collectie biedt een reis door de geschiedenis van Spanje, van de prehistorie tot de 19e eeuw. De collectie bevat uitstekende stukken uit alle perioden en stijlen, waaronder Egyptische sarcofagen en mummies, Hispano-Romeinse decoratieve kunst, Arabische archeologie en Mudéjar-stenen en keramiek.

10- Museu Picasso (Barcelona)

Het Museu Picasso Barcelona in de Catalaanse stad Barcelona is een van de drie musea genoemd naar en gewijd aan de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso. Toen de in Málaga geboren Pablo Picasso veertien jaar was schreef hij zich in bij de Barcelonese Academie voor Schone Kunsten, waar ook de Spaanse surrealist Joan Miró studeerde. Hij studeerde af in Barcelona en zette hier de eerste voetstappen in de richting van het modernisme van de Moderne kunst. 

Het Museu Picasso is een van de meest bezochte attracties van de stad. Het museum is gevestigd in vijf aangrenzende middeleeuwse paleizen in de wijk El Born. Het telt drie verdiepingen en er zijn vijfendertig zalen met werken van Picasso uit de periode 1890-1957.

Ga naar de inhoud