Spaanse leger moet optreden bij nieuwe migranten-crisis: 6.000 migranten bij de grens tussen Marokko en Spanje

Spaanse leger moet optreden bij nieuwe migranten-crisis: 6.000 migranten bij de grens tussen Marokko en Spanje
Beeld: Twitter

Spaanse leger moet optreden bij nieuwe migranten-crisis: 6.000 migranten bij de grens tussen Marokko en Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CEUTA – Spanje heeft opnieuw te maken met een grote migrantenstroom die vanuit Marokko Spaanse grondgebied in de Spaanse enclave Ceuta binnen proberen te komen. Er wordt gesproken over meer dan 6.000 migranten die o.a. al zwemmend Ceuta wilden bereiken waarvan er honderden zijn die dat gelukt is. 

Spanje heeft 1.500 migranten teruggestuurd en heeft vanwege de nooit eerder getoonde omvang het leger ingezet die met militairen en pantservoertuigen de grens beschermt.

Volgens de Spaanse kranten hebben circa 6.000 Marokkanen geprobeerd Spanje te bereiken door al zwemmend naar Ceuta te gaan. Op dat deel van de grensovergang is geen Marokkaanse politie aanwezig maar wel altijd Spaanse politie. De Guardia Civil werd met stenen bekogeld en kon de enorme stroom migranten niet aan.

Daarom werd besloten om het Spaanse leger in te zetten die met tientallen militairen en vijf pantservoertuigen naar het Tarajal strand bij de grens tussen Ceuta en Marokko trokken.

Volgens de kranten is er tenminste één persoon overleden tijdens de zwemtocht en zijn er diverse gewonden. Spanje heeft meteen 1.500 volwassen migranten die Spanje bereikten teruggestuurd, iets wat ze met minderjarige niet mogen doen. Er waren ook veel migranten die niet hoefden te zwemmen en een deel van het hekwerk kapot maakten om zo via land het Spaanse deel van het strand te bereiken.

De ‘aanval’ op de Spaanse grens begon maandag op dinsdagnacht rond 2 uur in het gebied dat Benzú heet bij een 8,2 kilometer lange grensovergang op het Tarajal strand. Onder de migranten zaten veel volwassen mannen maar ook vrouwen, minderjarigen en kinderen.

De migranten probeerden overdag op maandag al Spanje te bereiken en velen slaagden daar ook in terwijl de aanval op de grensovergang in de nacht van maandag op dinsdag doorging.

Er wordt bij deze nieuw poging om Spanje binnen te komen gesproken over circa 6.000 migranten. Dat is het hoogste aantal ooit bij een poging. Begin november 2020 ontving Spanje bij de Canarische Eilanden 2.188 migranten die in 58 boten de Spaanse archipel bereikten. Dat was toen al het dubbele van het aantal migranten dat Spanje in 48 uur tijd ontving.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.