Onderzoek naar elf mogelijke apenpokkenvirus besmettingen in Spanje (UPDATE)

Onderzoek naar elf mogelijke apenpokkenvirus besmettingen in Spanje
Beeld: Wereldgezondheidsorganisatie WHO

Onderzoek naar elf mogelijke apenpokkenvirus besmettingen in Spanje (UPDATE)

MADRID – Het apenpokkenvirus is na het Verenigd Koninkrijk en Portugal nu ook vermoedelijk in Spanje gevonden. Het Ministerie van Volksgezondheid onderzoekt inmiddels 11 23 gevallen (UPDATE) maar er is volgens de experts geen reden tot paniek. Het apenpokkenvirus is namelijk niet zo besmettelijk maar is voor de personen die het hebben erg vervelend.

Op dit moment worden 23 personen onderzocht (UPDATE) op het apenpokkenvirus, een milde maar voor de patiënten zeer vervelende ziekte die niet erg besmettelijk is. Dat betekent echter niet dat er onderzoek moet plaatsvinden waar het virus vandaan komt, hoe het Spanje binnen is gekomen en of er iets aan te doen is. Op dit moment bestaat er geen remedie tegen en verdwijnen de verschijnselen en de ziekte meestal vanzelf na enkele weken.

De apenpokken (viruela del mono) is een ziekte veroorzaakt door een virus vergelijkbaar met de pokken bij mensen. Het is wijdverbreid in centraal tropisch Afrika en wordt sinds 2003 ook buiten Afrika aangetroffen. Apenpokken zijn voor het eerst ontdekt in 1958 bij apen, vandaar de naam. Wetenschappers waren apen in een laboratorium aan het onderzoeken. Ze zagen dat twee apen blaasjes met etter hadden. Toen ze dit verder onderzochten, ontdekten ze de nieuwe ziekte. De eerste apenpokken die bij een mens gesignaleerd werden waren in 1970 in de Democratische Republiek Congo. Sindsdien zijn ook in andere Afrikaanse landen apenpokken gesignaleerd. Vooral Centraal en West-Afrika krijgen te maken met deze ziekte. Tussen 1970 en 1986 zijn er meer dan 400 mensen gesignaleerd die last hadden van apenpokken.

Apenpokken worden meestal van apen op eekhoorns of andere knaagdieren overgedragen. Deze dieren kunnen het ook doorgeven aan mensen. Dit kan gebeuren als een persoon een besmet dier aanraakt of als hij dichtbij een besmet dier in de buurt komt. Wanneer een persoon in de buurt komt van een besmet dier, ademt hij vochtdruppels van het besmette dier in. Hierdoor raakt de persoon zelf besmet. Een andere manier van overdracht is van mens tot mens. Dit gebeurt enkel via het inademen van vochtdruppels uit de neus of mond van iemand die apenpokken heeft.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.