Rusland zet als represaille 27 Spaanse diplomaten het land uit

Rusland zet als represaille 27 Spaanse diplomaten het land uit
Beeld: Canva

Rusland zet als represaille 27 Spaanse diplomaten het land uit

MADRID – Op woensdag werd de Spaanse ambassadeur in Rusland in het Kremlin op het matje geroepen en werd hem medegedeeld dat het land diplomaten het land uitzet. Het gaat om in totaal 27 diplomaten van de Spaanse ambassade in Moskou en van het Consulaat-generaal in Sint Petersburg. Rusland heeft de diplomaten zeven dagen de tijd gegeven om het land te verlaten.

De Spaanse ambassadeur in Moskou, Marcos Gómez, werd gedagvaard bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om het ‘stevige protest’ van de Russische regering tegen de verwijdering van 27 personeelsleden uit haar ambassade in Madrid over te dragen en hem op de hoogte te stellen van de wederzijdse maatregel als reactie daarop. Dat betekent dat 27 Spaanse diplomaten zeven dagen de tijd hebben om Rusland te verlaten. 

Spanje is niet het enige land dat ambassadepersoneel moet evacueren want Rusland heeft ook de ambassadeurs van Frankrijk en Italië gedagvaard die respectievelijk 34 en 24 diplomaten uit Rusland moeten weghalen. 

Begin april besloot Spanje als antwoord op de oorlogsmisdaden in Oekraïne 27 Russische diplomaten het land uit te zetten. Het ging om diplomaten en personeel van de Russische ambassade in Madrid. De Russische ambassadeur Yuri Korchagin werd niet het land uitgezet omdat Spanje nog een mogelijkheid wil hebben voor dialoog. Toen liet Rusland al weten als represaille actie te ondernemen maar dat heeft tot 18 mei geduurd.

Er zijn inmiddels al honderden Russische diplomaten uit meerdere landen naar Rusland teruggestuurd. In maart maakten Nederland en België al bekend ook respectievelijk 17 en 21 ‘verdachte’ Russische diplomaten hun landen uit te zetten vanwege o.a. spionage.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.