Rusland zet als represaille 27 Spaanse diplomaten het land uit

Rusland zet als represaille 27 Spaanse diplomaten het land uit
Beeld: Canva

Rusland zet als represaille 27 Spaanse diplomaten het land uit

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op woensdag werd de Spaanse ambassadeur in Rusland in het Kremlin op het matje geroepen en werd hem medegedeeld dat het land diplomaten het land uitzet. Het gaat om in totaal 27 diplomaten van de Spaanse ambassade in Moskou en van het Consulaat-generaal in Sint Petersburg. Rusland heeft de diplomaten zeven dagen de tijd gegeven om het land te verlaten.

De Spaanse ambassadeur in Moskou, Marcos Gómez, werd gedagvaard bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om het ‘stevige protest’ van de Russische regering tegen de verwijdering van 27 personeelsleden uit haar ambassade in Madrid over te dragen en hem op de hoogte te stellen van de wederzijdse maatregel als reactie daarop. Dat betekent dat 27 Spaanse diplomaten zeven dagen de tijd hebben om Rusland te verlaten. 

Spanje is niet het enige land dat ambassadepersoneel moet evacueren want Rusland heeft ook de ambassadeurs van Frankrijk en Italië gedagvaard die respectievelijk 34 en 24 diplomaten uit Rusland moeten weghalen. 

Begin april besloot Spanje als antwoord op de oorlogsmisdaden in Oekraïne 27 Russische diplomaten het land uit te zetten. Het ging om diplomaten en personeel van de Russische ambassade in Madrid. De Russische ambassadeur Yuri Korchagin werd niet het land uitgezet omdat Spanje nog een mogelijkheid wil hebben voor dialoog. Toen liet Rusland al weten als represaille actie te ondernemen maar dat heeft tot 18 mei geduurd.

Er zijn inmiddels al honderden Russische diplomaten uit meerdere landen naar Rusland teruggestuurd. In maart maakten Nederland en België al bekend ook respectievelijk 17 en 21 ‘verdachte’ Russische diplomaten hun landen uit te zetten vanwege o.a. spionage.

Ga naar de inhoud