Search
menu
Search

De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Is het je al eens opgevallen als je in Spanje bent, de pluizige sneeuwvlokjes die in de lucht zweven en soms zelfs plakken? Veel mensen denken dat de witte vlokken allergische reacties veroorzaken, maar wetenschappers zeggen dat dit niet zo is. Uiteraard heeft het wel wat en ziet het er grappig uit al kan het ook lastig zijn, de pelusas blancas.

De rondvliegende witte vlokjes zijn afkomstig van populieren en wilgen die op meerdere plaatsen in Spanje te vinden zijn. Soms zijn er zoveel van deze witte vlokjes dat de straten en struiken wit gekleurd zijn en het eruit ziet als een sneeuwlandschap.

Het ziet er voor veel mensen leuk uit maar anderen zijn er niet zo blij mee omdat ze overal naar binnen waaien, plakken en zelfs brandgevaarlijk zijn.

Wat is het

In feite gaat het om populierzaden die gehuld zijn in wit pluis dat uit de doosvrucht van de vrouwelijke populieren komt. Veel mensen denken dat de pluisjes allergische reacties kunnen veroorzaken, maar dat is niet juist.

Het verschijnen van de pluisjes valt samen met die van allerlei pollen, zoals van gras, weegbree en zuring. Die veroorzaken de allergische reacties. De witte vlokjes hebben slechts kleine hoeveelheden stuifmeeldeeltjes met afmetingen van 2,5 tot 250 micrometer die alleen zichtbaar zijn met een microscoop. Dus ook mensen met allergieën voor pollen kunnen rustig genieten (of niet) van de mei/juni sneeuw in Spanje.

Ga naar de inhoud