Waarom willen praktisch alle piloten in Spanje gaan staken?

Waarom willen praktisch alle piloten in Spanje gaan staken?
Beeld: via canva.com

Waarom willen praktisch alle piloten in Spanje gaan staken?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het misbruik van minimale dienstverlening door het Spaanse ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda en meer dan 15 uitspraken van het Nationaal Hof die dit bevestigen, waarbij wordt vastgesteld dat dergelijke maatregelen het grondwettelijk recht op staking hebben geschonden, heeft ertoe geleid dat piloten van minstens 13 Spaanse en buitenlandse luchtvaartmaatschappijen met bases in Spanje een staking overwegen. In principe zal het een 24-uursstaking zijn, wanneer de ‘Sindicato Español de Pilotos de Líneas Aéreas’ (SEPLA) de datum bepaalt. Het zal voor het eerst een staking zijn die gericht is tegen een ministerie.

SEPLA vertegenwoordigt bijna 7.000 piloten, inclusief die van luchtvaart- en helikopterdiensten in Spanje. De eventuele staking heeft echter alleen betrekking op piloten van de luchtvaartmaatschappijen Iberia, Iberia Express, Vueling, Iberia Regional/Air Nostrum, Air Europa, EasyJet, Ryanair, Jet2.com, Norwegian, Eurowings, Plus Ultra Líneas Aéreas, Iberojet en Swiftair.

De situatie doet zich nu voor bij de aanhoudende stakingen van Air Nostrum, waarvan de piloten een onbepaalde staking voeren, en Air Europa, waarvan het technisch personeel acht nieuwe stakingsdagen heeft aangekondigd op 22, 23, 25, 26, 29 en 30 mei, en 1 en 2 juni, op alle bases en werklocaties in Spanje. Vanwege een minimale dienstverlening, opgelicht door het ministerie, hebben de stakingen niet het gewenste effect. 

Het probleem is dat de vonnissen die de minimale dienstverlening, vastgesteld door het Ministerie van Transport, nietig verklaren meestal plaatsvinden nadat de stakingsdagen zijn verstreken. Tijdens deze dagen zijn de piloten gedwongen bijna 100% van de vluchten uit te voeren, waardoor het enige drukmiddel dat werknemers hebben om hun eisen te bereiken, volledig ineffectief wordt, aldus bronnen binnen SEPLA.

Ga naar de inhoud