Jonge beer sterft na redding aan gevolgen van verdoving in Cantabrië

Jonge beer sterft na redding aan gevolgen van verdoving in Cantabrië
Beeld: Cabárceno / web

Jonge beer sterft na redding aan gevolgen van verdoving in Cantabrië

Deze week kwam een jonge beer in de problemen in het natuurpark van Cabárceno in Cantabria. De beer stierf ten gevolge van de verdoving die de reddingsdiensten hem toe brachten. De lokale overheden betuigen hun spijt omwille van de trieste afloop.

Het natuurpark van Cabárceno is een soort dierentuin, maar dan eerder met de kenmerken van een safaripark. Het domein bevindt zich op 17 kilometer van Santander en dieren leven er in semi-vrijheid. Er bestaan programma’s om dieren die met uitsterven bedreigd zijn te helpen, het park vervult een educatieve functie en is open voor het publiek. In 2022 ontving Cabárceno nog 600.000 bezoekers. Het is daarmee één van de belangrijkste dierentuinen van Spanje.

Deze week waren er echter moeilijke dagen voor een jonge beer. Het dier bevond zich al voor de tweede keer op drie dagen tijd op een gevaarlijke plek. Eerder deze week werd de beer al verdoofd. 

Hij bevond zich omwille van dat voorval nog even in quarantaine, maar kwam opnieuw op een uitstekende rots vast te zitten. De jonge beer kwam op die verticale rots terecht nadat hij vluchtte voor de volwassen mannetjes beren, die tijdens de periode voor het paren vaak de jonge beren aanvallen.

Om een ernstige val van het dier te voorkomen, werd de jonge beer opnieuw verdoofd en door de brandweer naar een veilig terrein gebracht. Later zou het jammer genoeg echter overlijden. Volgens de parkwachters was zijn dood het gevolg van de fysieke stress die een tweede verdoving op zo korte tijd met zich meebracht. Het voorval wordt ten zeerste betreurd en de directie belooft te bekijken hoe dergelijke situaties in de toekomst te vermijden.

Ga naar de inhoud