De oudste winkel in Barcelona overleeft dankzij Oekraïense onderneemster

De oudste winkel in Barcelona overleefd dankzij Oekraïense onderneemster
Beeld: Bernatps / wikipedia

De oudste winkel in Barcelona overleeft dankzij Oekraïense onderneemster

In de Barrio Gótico is de Herboristería del Rei te vinden, de oudste winkel van Barcelona. Deze nobele winkel, met haar karakteristieke decor en de plaats waar vroeger bloedzuigers werden bewaard, is een getuige van alle belangrijke gebeurtenissen die deze stad heeft meegemaakt. In 2021 leek het erop dat deze tot Lokaal Cultureel Erfgoed verklaarde winkel zou verdwijnen, maar een Oekraïense onderneemster heeft deze eeuwenoude winkel nieuw leven ingeblazen.

De Herboristería del Rei is niet zomaar een winkel, maar een plek waar eeuwenoude tradities en kennis over medicinale planten worden bewaard. In 1338 opende José Vilà, een ervaren kruidenkenner, zijn deuren om zijn unieke remedies en zalf aan de bevolking aan te bieden. Zijn winkel groeide al snel uit tot een begrip in de stad, waarbij klanten uit alle lagen van de samenleving op zoek gingen naar de helende krachten van zijn producten.

Generatie na generatie heeft deze herboristerie de rijke geschiedenis en de geheimen van de kruidengeneeskunde weten te bewaren. Nu, bijna 700 jaar later, beleeft deze plek een nieuwe glansrijke toekomst onder leiding van de Oekraïense onderneemster Pavlinka Doroshenko. Samen met haar team wil zij deze culturele schat niet alleen behouden, maar ook de kennis en traditie ervan verder uitdragen aan een nieuw publiek.

De Herboristería del Rei is meer dan alleen een winkel, het is een cultureel erfgoed dat de geschiedenis van Barcelona weerspiegelt. Deze eeuwenoude plek is een getuige van de bloei en ontwikkeling van de stad, en herbergt tal van verhalen en tradities die bewaard moeten blijven.

Geschiedenis Herboristería del Rei

De oorsprong van de Herboristería del Rei gaat terug naar het jaar 1338, toen de boticaris José Vilà zijn deuren opende aan de Carrer de la Palla in het hart van het Gotische Kwartier. In die tijd was Barcelona een welvarende en kosmopolitische stad, waar handel en cultuur floreerden. Vilà, een expert op het gebied van medicinale planten, bood zijn klanten unieke remedies en zalven aan, die snel bekend werden om hun effectiviteit.

In de loop der eeuwen bleef de Herboristería del Rei in handen van verschillende generaties van de familie Bosch, die de traditie en kennis over medicinale planten wisten te bewaren. De winkel groeide uit tot een begrip in Barcelona, waar mensen uit alle lagen van de samenleving naartoe kwamen om de effectieve producten te kopen.

Helaas werd de winkel in 1936 gesloten tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar na de oorlog in 1939 kon ze haar deuren weer openen. De Herboristería del Rei bleef sindsdien een icoon in Barcelona, totdat in 2021 opnieuw een conflict over de huur leidde tot een sluiting.

Toekomst Herboristería del Rei

Na een tijdelijke sluiting in 2021 is de Herboristería del Rei in 2023 heropend onder leiding van een Oekraïense onderneemster die de winkel nieuw leven heeft ingeblazen. Samen met haar team wil zij niet alleen de historische winkel behouden, maar ook de kennis en traditie ervan verder uitdragen.

Toen de Herboristería del Rei in 2021 dreigde te sluiten vanwege een conflict over de huur, besloot Pavlinka Doroshenko om in actie te komen. Als fervent bewonderaar van de winkel en haar geschiedenis, zag Doroshenko de potentie om dit cultureel erfgoed te behouden en nieuw leven in te blazen.

Na onderhandelingen met de eigenaar wist Doroshenko de winkel over te nemen en in 2023 weer te openen. Met haar achtergrond in het ondernemerschap en haar passie voor traditionele kruiden- en plantengeneeskunde, is zij de ideale persoon om de Herboristería del Rei in een nieuw tijdperk te leiden. Haar visie is om de historische winkel te behouden, maar tegelijkertijd ook te innoveren en de kennis over kruiden- en plantengeneeskunde door te geven aan een nieuw publiek.

Doroshenko is vastbesloten om de authentieke sfeer en inrichting van de Herboristería del Rei te bewaren. De houten betimmeringen, antieke vitrines en de unieke bron zullen worden gerestaureerd en onderhouden, zodat bezoekers kunnen blijven genieten van de sfeer van weleer.

Daarnaast zal Doroshenko de historische documenten, foto’s en andere artefacten die de winkel herbergt, zorgvuldig bewaren. Deze elementen zijn van onschatbare waarde voor het begrijpen van de rijke geschiedenis van de Herboristería del Rei.

Naast het behoud van het cultureel erfgoed, wil Doroshenko ook de kennis over medicinale planten en traditionele kruidengeneeskunde verder ontwikkelen en delen. Zij plant om nieuwe producten te introduceren, gebaseerd op de eeuwenoude recepten van de Herboristería del Rei, maar aangepast aan de behoeften van de moderne consument.

Ga naar de inhoud