skip to Main Content
Stranden Andalusië bezaaid met transparante ‘salpidea’
Archieffoto

Stranden Andalusië bezaaid met transparante ‘salpidea’

MÁLAGA – Sinds het afgelopen weekend heeft men aan de Costa Tropical in de provincie Granada en aan de Costa del Sol in de provincie Málaga te maken duizenden ‘salpas’ ofwel ‘Salpidae’. Ook al zien deze dieren er uit als kwallen zijn het ongevaarlijke transparante 10 cm lange manteldieren.

Sinds het afgelopen weekend heeft men in de zee voor de kust van de provincies Granada en Málaga te maken met duizenden in het water drijvende diertjes die eruit zien als een 10 cm doorzichtige buis. In het Spaans heten deze dieren ‘salpas’ of ‘zapaticos’ terwijl men in het Nederlands spreekt over ‘salpidea’.

Salpidae vertonen overeenkomsten met kwallen qua uiterlijk en gedrag, maar zijn feitelijk meer gerelateerd aan gewervelden omdat ze een Chorda (darm) hebben. Salpidae is een familie van in zee levende manteldieren, behorend tot de klasse Thaliacea.

Bij de ‘salpidae’ gaat het niet om kwallen of over vissen maar over een soort van manteldieren die gezien kunnen worden als de voorouders van de gewervelde dieren. Deze ‘salpidae’ kunnen los gezien worden maar ook samengevoegd in rijen die eruit zien als kolonies.

De ‘salpas’ zijn niet gevaarlijk voor de mens. Vanuit een ecologisch oogpunt zijn het zelfs schoonmakers want de ‘salpidae’ maken de zee juist schoon door zowel fytoplankton te eten als door ongeveer 4.000 ton CO2 te absorberen.

Op de vraag waarom juist nu deze nieuwe diersoort te vinden is aan de kust van Andalusië kunnen de experts niet direct antwoord geven. Waarschijnlijk is er veel fytoplankton aanwezig in zee waardoor de ‘salpas’ zich extra snel voortplanten. En waarschijnlijk zijn deze diertjes ook met de stromingen (en poniente wind) meegekomen richting de Andalusische kust.

Zodra het voedsel opraakt zullen de ‘salpidae’ ook weer net zo snel als ze gekomen zijn weer verdwijnen langs de Costa del Sol en Costa Tropical.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Het wezen mens heeft in feite al verloren nu nog wachten op het moment van bewustwoording op al de miskleunen die het wezen mens heeft aangericht. De krankzinnigen die verstandsloos mooie momenten en omgevingen aantasten en zelfs wegvagen. De gekte van geld en macht. Plastic deeltjes de grote boosdoener plus de toxische uitstoot en lozingen. D.m.v verstrekte vergunningen die besmet zijn geraakt door corrupte handelingen. Een grote politieke holle bolle Gijs die als een stofzuiger de aarde misvormd. De elite zit aan de ronde tafel met zwaarden die alleen eigen belangen doordrukken via het keelgat van alle verbonden digitale slaven. Weg ermee per direct. Want anders staat de zandloper op omvallen en staat de levens cyclus stil. Een Mad Max wereld die bizar op zoek gaat naar water en brandstof. De vuilstort als woonplaats Gekke uitvindingen die niemand wil. Nog even dan komt het ruimte puin naar beneden als druppels regen. De stuiptrekkingen op jonge gezichten van allerlei gif pharma pillen omdat het zo hoort door voorgeschreven recepten van geflipte huisartsen. Lekker snel geld verdienen voor snel te kunnen stoppen met hun gif praktijken. Deze wereld stikt van de bijwerkingen.

  1. Ik ben het zo eens met pedro! Het roer moet echt snel om hier op aarde. Lekker machtstrijdjes voeren terwijl de onschuldige natuur eraan onderdoor gaat. In no time stuurt Trump twee vliegdekschepen om te laten zien wie er de “baas” is.
   Heeft hij al eens twee schepen van dat formaat met zoveel personeel naar de plastic soep gestuurd om het op te ruimen???
   Kom op west Europa, ga wat doen!!!

  1. Niets is (nog) zo krachtig als de natuur zelf…en dat zonder enige vorm van studie!! Blijkt maar weer hoe nietig wij feitelijk zijn!! Alleen erg bedreigend, ook dat is een vorm van nietigheid!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken