Activisten protesteren tegen bouw hotel op laatste maagdelijke strand Tenerife

Activisten protesteren tegen bouw hotel op laatste maagdelijke strand Tenerife
Beeld: Salvar La Tejita / Twitter

Activisten protesteren tegen bouw hotel op laatste maagdelijke strand Tenerife

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Twee activisten bevinden zich al meer dan 24 uur tijd op een van de bouwkranen die staan bij de constructie van een hotel in La Tejita. Met deze actie willen de activisten en eilandbewoners media aandacht vragen voor de vernieling van het enige nog bestaande maagdelijke strand in het zuiden van het Canarische Eiland Tenerife waar men bezig is met de bouw van een vijfsterren hotel. 

Het Playa La Tejita is gelegen in de gemeente Granadilla de Abona in het zuiden van het Canarische Eiland Tenerife. Het gaat als onderdeel van de ‘Reserva natural especial de Montaña Roja’ om een beschermd (gedeeltelijk naakt) strand en is niet alleen populair bij strandgangers en zonliefhebbers die van het zwart gekleurde strand komen genieten maar ook bij surfers nadat hier in 2015 het Wereldkampioenschap Windsurfing werd georganiseerd.

Maar dit enige nog maagdelijke strand (playa virgen) van het zuiden van Tenerife wordt bedreigd door de bouw van een vijfsterrenhotel waarvan de bouw reeds begonnen is. In december 2015 werd ondanks de felle protesten van de inwoners een bouwvergunning afgegeven. 

Vanwege de officiële klachten werd de bouw van het hotel op slechts 20 meter afstand van de kustlijn (wat in strijd is met de Spaanse kustwet, Ley de Costas) officieel stilgelegd maar in de praktijk ging grupo Viqueira door met bouwen. Tijdens de noodtoestand werd er zelfs meer gebouwd dan daarvoor, ook omdat de bouwonderneming in 2018 de officiële bouwvergunning wist te krijgen.

Deze week werd er echter weer geprotesteerd door inwoners en leden van de actiegroepen Salvar La Tejita en Ben Magec-Ecologistas en Acción. Twee activisten wisten de bouwkranen in te klimmen en zich daar vast te ketenen. Hun actie werd ondersteund door die van andere activisten die op de grond de bouwplaats met een menselijke keten af wisten te sluiten en spandoeken ophingen met leuzen als ‘Stop Hotel’ en ‘Paralización ya’. 

De politie heeft diverse keren geprobeerd om de activisten uit de bouwkranen weg te halen maar zonder succes. Op de grond kwamen er ook steeds meer activisten en nieuwsgierigen bij waarvan enkele daar zelfs de nacht hebben doorgebracht om ervoor te zorgen dat de bouwplaats gesloten blijft. De brandweer heeft uiteindelijk de activisten in de bouwkranen voorzien van eten en drinken.

Als de bouw toch doorgang zal vinden moet er op het rustige strand waar nog niet gebouwd was een luxe vijfsterrenhotel komen, La Tejita Luxury Beach Club Resort met ruimte voor 883 klanten in 332 luxe kamers. Daarmee komt ook meteen een einde aan het laatste maagdelijke strand van het zuiden van Tenerife.

Ga naar de inhoud