Twee van de drie Spanjaarden gaan dit jaar niet op vakantie

Twee van de drie Spanjaarden gaan dit jaar niet op vakantie
Beeld: Freepik

Twee van de drie Spanjaarden gaan dit jaar niet op vakantie

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) heeft weer een barometer geplaatst waarin duizenden inwoners van het land naar hun mening over verschillende onderwerpen gevraagd wordt. In dit geval richten we ons op wat men antwoordde op de vragen over de zomervakantie. Daaruit blijkt dat 2 van de 3 inwoners van Spanje niet van plan is deze zomer op vakantie te gaan en als men dat al doet dan zal dit in eigen land zijn, aan de kust, met de eigen auto en in de tweede woning voor een tot twee weken tijd.

Volgens de resultaten van de maandelijkse enquête voor de barometer van het CIS blijkt dat 65,7% van de Spanjaarden deze zomer niet op vakantie zal gaan terwijl 27,2% aangeeft wel op vakantie te gaan terwijl 7,1% nog geen beslissing heeft genomen.

Gekeken naar de leeftijden zijn de 65 plussers de inwoners van het land die het minste zullen gaan reizen want 75% geeft aan niet op vakantie te gaan deze zomer. De personen tussen 35 en 44 jaar geven het meeste aan wel op vakantie te gaan.

Bestemming

90% van de ondervraagden geeft aan in eigen land, dus binnen Spanje, op vakantie te gaan terwijl slechts 6% aangeeft naar het buitenland te reizen. 50,2% van de ondervraagden die wel op vakantie gaat deze zomer zegt dit te doen aan een van de Spaanse kusten terwijl 24,6% liever op vakantie gaat in het binnenland van Spanje ofwel het platteland, ver weg van de zomerdrukte. 13,1% zegt naar een stad in het binnenland te gaan, 9,7% naar een van de eilanden en 7,3% zegt een autorondreis te gaan maken.

Verblijf

27% van de ondervraagden geeft aan naar de tweede- of vakantiewoning te gaan deze zomer terwijl 14,7% aangeeft naar familie of vrienden te reizen waar men gratis kan overnachten. 26,3% zegt naar een hotel of een aparthotel te gaan terwijl 20,4% zegt een woning of appartement te huren, 10,1% gaat naar een plattelands accommodatie (alojamiento rural) en 7,1% zegt naar een camping te gaan. Slechts 0,1% zegt met een cruise op vakantie te gaan.

Vakantieduur

40,6% geeft aan tenminste 14 dagen op vakantie te gaan terwijl 33,1% zegt tussen een en twee weken op vakantie te gaan, 19,6% zegt een week op vakantie te gaan en 5,1% zegt minder dan een week op vakantie te gaan.

Transport

Het meest geliefde transportmiddel is de auto met 82,9% van de antwoorden gevolgd door 13% met het vlñiegtuig, 3,4% met de trein en slechts 2,2% met de bus.

CIS

Het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (Centro de Investigaciones Sociologicas, kortweg of CIS) is een autonoom Spaans onderzoeksinstituut dat onderdeel uitmaakt van het ministerie van het Presidentschap. Het doel van dit instituut is de verwerving en openbaarmaking van kennis over de Spaanse samenleving en die van de verschillende autonome gemeenschappen. Dit gebeurt door het organiseren van opiniepeilingen onder de bevolking, op eigen initiatief of op aanvraag van andere instanties. Het CIS is te vergelijken met het Nederlandse CBS en het Belgische STATBEL.

Ga naar de inhoud