Isabel Díaz Ayuso dankzij VOX voor tweede keer tot regiopremier Madrid gekozen

Isabel Díaz Ayuso / Twitter
Beeld: Isabel Díaz Ayuso / Twitter

Isabel Díaz Ayuso dankzij VOX voor tweede keer tot regiopremier Madrid gekozen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Isabel Díaz Ayuso (PP) is deze vrijdag dankzij de stemmen van de VOX-partij opnieuw tot regiopremier van de Comunidad de Madrid gekozen. Alle andere partijen stemden tegen maar dat was niet genoeg om Ayuso opnieuw tot de derde vrouwelijke regiopremier van Madrid te kiezen. Ayuso was al regiopremier tussen augustus 2019 en mei 2021 toen er een vervroegde regionale verkiezing werd gehouden in de Madrid regio.

Ayuso wist de regionale verkiezing van afgelopen 4 mei ruimschoots te winnen waardoor ze samen met de extreemrechtse VOX-partij een grote meerderheid aan parlementariërs had. De vorige coalitiepartner Ciudadanos heeft bij de laatste regionale verkiezingen niet genoeg stemmen gekregen voor een parlementaire vertegenwoordiging in de Madrid regio.

De herkozen regionale premier Ayuso kreeg deze vrijdag 77 stemmen, te weten 65 van de eigen Partido Popular en 12 van de VOX-partij terwijl er 57 parlementariërs tegen stemden, te weten 24 van Más Madrid, 24 van de PSOE en 9 van Unidas-Podemos (Ciudadanos heeft geen vertegenwoordiging meer in Madrid en de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA kreeg niet genoeg stemmen).  

De 42-jarige Isabel Díaz Ayuso is de derde vrouwelijke regiopremier van de Comunidad de Madrid gebleven (want dat was ze tussen 2019 en 2021 ook al) waarmee ze Cristina Cifuentes en Esperanza Aguirre opvolgt. 

De Partido Popular regeert al sinds 1995 in de autonome regio Madrid waarbij ook al jaren veel corruptie- en fraudezaken ervoor hebben gezorgd dat politici moesten opstappen en er dankzij wanbeleid enorme hoge schulden ontstonden. 

Ook de gemeente Madrid wordt sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2019 weer geleid door de PP-partij met José Luis Martínez Almeida als burgemeester na een korte onderbreking van Unidas-Podemos.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.