Zeven jaar Koning Felipe VI in Spanje: wat is de mening van de inwoners van Spanje

Zeven jaar Koning Felipe VI in Spanje: wat is de mening van de inwoners van Spanje
Beeld: Casa de S.M. el Rey

Zeven jaar Koning Felipe VI in Spanje: wat is de mening van de inwoners van Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Zeven jaar geleden op 19 juni 2014 werd Felipe VI de nieuwe koning van Spanje nadat hij zijn vader Juan Carlos die sinds 22 november 1975 Koning van Spanje was opvolgde. Zeven jaar lang heeft Felipe VI, zijn echtgenote en Koningin Letizia en de dochters Leonor (troonopvolgster) en Sofia de harten van veel inwoners van Spanje weten te winnen want het merendeel steunt het Spaanse Koningshuis.

Op 19 juni 2014 volgde Felipe zijn vader Juan Carlos op waarna hij Koning Felipe VI van Spanje werd. Felipe VI werd de 21e Koning van Spanje en werd de 500 jaar na de heerschappij van de Katholieke Koningen voorafgegaan door 20 Koningen uit uit vier verschillende dynastieën (Trastamara, Oostenrijk, Savoye, Bourbon) die 28 echtgenoten en 101 kinderen hadden. Er zijn echter maar twee Koningen die in een democratie hebben geregeerd, vader Juan Carlos en zoon Felipe VI.

Felipe VI heeft als Koning van Spanje tot nu toe niet de makkelijkste tijd. Ten eerste het schandaal van zijn schoonbroer die de gevangenis inging, daarna de problemen met zijn vader en voormalige Koning Juan Carlos wat betreft fraude en belastingontduiking en daarna het vertrek van Juan Carlos uit Spanje. Ook de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd wat volgens velen een bedreiging vormde voor Spanje en de Grondwet en de politieke instabiliteit wat betreft de Spaanse regering hebben Felipe VI waarschijnlijk slapeloze nachten opgeleverd.

Mening Spanje

Maar wat vinden de inwoners van Spanje nu van Felipe VI, Koningin Letizia, de troonopvolgster en oudste dochter Leonor en haar zus Sofia? Uit een enquêteonderzoek van Metroscopia (1.300 deelnemers die op 9 en 10 juni werden gebeld) blijkt dat 79% van de deelnemers de inzet van de Koning voor de Spaanse democratie ondersteunt en waardeert.

74% geeft aan dat Koning Felipe VI tot nu toe gedurende zeven jaar correct zijn werk heeft gedaan terwijl 24% zegt van niet en 5% geen mening heeft. 77% van de deelnemers vindt dat Felipe VI een uitzonderlijk moeilijke tijd heeft gehad maar dat hij dat goed heeft opgelost terwijl 22% zegt dat het normale jaren waren. 

89% zegt dat Felipe VI goed is voorbereid en capabel is om zijn functie als staatshoofd van Spanje uit te voeren terwijl slechts 9% zegt dat dit niet het geval is.

Op de vraag of men denkt dat prinses Leonor ooit de troonopvolgster zal worden van haar vader Felipe VI antwoord 65% van wel, 27% van niet en 8% heeft geen mening of weet het antwoord niet. Op de vraag of men denkt dat Leonor gekwalificeerd zal zijn als staatshoofd van Spanje zegt 83% van wel, 10% van niet en 7% geeft geen antwoord.

Uit de voorgaande antwoorden over Felipe VI en prinse Leonor is op te maken dat de meeste inwoners van Spanje ervan uit gaan dat het Spaanse Koningshuis nog jaren zal bestaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.