Hittegolf Spanje: hoogste temperatuur niet in Andalusië maar Baskenland met 43,5 graden

Hittegolf Spanje: hoogste temperatuur niet in Andalusië maar Baskenland met 43,5 graden
Beeld: 123rf

Hittegolf Spanje: hoogste temperatuur niet in Andalusië maar Baskenland met 43,5 graden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het weer is van slag, of dat nu door de klimaatverandering komt of niet, het is zweten geblazen maar dit keer niet op de gebruikelijke plaatsen in het zuiden van het land zoals Andalusië. De hoogste temperatuur op zaterdag 18 juni werd niet in Sevilla of Córdoba gemeten maar verrassend genoeg bij het vliegveld van San Sebastian in Baskenland waar het 43,5 graden werd. Ook de andere hoogste temperaturen werden geregistreerd in het noorden en niet het zuiden van het land.

Als je als trouwe lezer de afgelopen weken onze hittegolf-berichten hebt gevolgd dan heb je steevast de hoogste temperaturen van het land gezien in Andalusië, Extremadura en Castilla-La Mancha. Dit keer is dat echter compleet anders en werd het bij het vliegveld van San Sebastian in Baskenland, dus in het ‘koude en regenachtige’ noorden van het land het warmst van heel Spanje. Het kwik steeg daar volgens de officiële metingen van de Spaanse weerdienst AEMET naar 43,5 graden.

Noord Spanje was op zaterdag de plaats waar de hoogste temperaturen werden gemeten: 43,5 graden bij het vliegveld van San Sebastian; 42,6 graden in Quinto (Zaragoza, Aragón); 42,1 graden in Bera (Navarra); 42 graden in Forua (Bizkaia, Baskenland), in Hijar (Teruel, Aragón) en in Baztan (Navarra); 41,8 graden in Caspe (Zaragoza, Aragón) en 41,6 graden in Nájera (La Rioja). In Bilbao werd het 40,7 graden.

Dit wil niet zeggen dat het in Andalusië niet heet was met 41,5 graden in Granada; 41,4 graden in Linares (Jaén); 40,9 graden bij het vliegveld van Granada en 40,7 graden in Loja (Granada) terwijl het in Córdoba ‘veel koeler’ was met 33,5 graden of het ‘koud’ was in Sevilla met 34 graden en het kwik naar 37,8 graden steeg in Almería en het 32,4 graden werd in het centrum van Málaga. 

In Catalonië steeg het kwik ook boven de 40 graden in Lleida en werd de maximale temperatuur in de provincie Girona gemeten bij het vliegveld van Girona-Costa Brava met 36,4 graden, werd het in Barcelona 30,9 graden en steeg het kwik bij het vliegveld van Reus-Costa Dorada naar 32,8 graden terwijl het in Tortosa (Tarragona) 36,3 graden werd.

In de Valencia regio werd de hoogste temperatuur gemeten in Xàtiva (Valencia) met 40,1 graden en werd het 37,6 graden in Benidorm (Alicante), steeg het kwik naar 37,5 graden in Orihuela (Alicante) en werd het 35,5 graden in Valencia. In de Murcia regio werd het 39,6 graden in Alhama de Murcia en werd het 39 graden in Molina de Segura en 38,6 graden in Murcia.

Op de Balearen eilanden was het ook zweten met als hoogste temperatuur 37,7 graden in Porreres (Mallorca), 37 graden in Palma (Mallorca), 33 graden op Ibiza en 35 graden op Formentera en 32 graden op Menorca.

In de hoofdstad van Spanje Madrid werd het bij het vliegveld 39,1 graden en in het Retiro park in het centrum van de stad 38,6 graden.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud