Inwoners Spanje eten minder groente en fruit vanwege de hoge prijzen

Inwoners Spanje eten minder groente en fruit vanwege de hoge prijzen
Beeld: Canva

Inwoners Spanje eten minder groente en fruit vanwege de hoge prijzen

MADRID – De hoge inflatie en de daarbij horende stijgende prijzen zijn te merken in Spanje, helemaal bij het boodschappen doen. Uit de onderzoeksresultaten van het onderzoeksbureau NielsonIQ blijkt dat de inwoners van Spanje minder groente en fruit kopen.

De inflatie is in mei naar 8,7% gestegen in Spanje en dat is direct in de portemonnee van alle inwoners van het land te merken. Niet alleen bij de tankstations en de energierekeningen maar ook bij het boodschappen doen. Volgens het onderzoek is de omzet van groente en fru it met 3,5% gestegen in de eerste vier maanden van dit jaar. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat er ook meer groente en fruit is verkocht.

Van januari tot mei daalden de verkopen met 4,6% wat dus betekent dat er minder groente en fruit verkocht wordt maar wel tegen hogere prijzen. De groei van de AGF-sector werd vooral bepaald door de waardestijging van fruit (+6,4%) aangezien de waarde van groenten amper een lichte schommeling kende (+0,3).

Bij de analyse van producten blijkt uit het rapport dat sinaasappelen (19,5% van het verkoopvolume), bananen (14,7%) en appels (9,5%) het fruit is dat Spanjaarden het meest in het winkelmandje opneemt. In het geval van groenten zijn de drie meest voorkomende producten in huishoudens aardappelen (24,8%), tomaten (16,5%) en uien (9,7%).

De groei van de verkoop bij supermarkten en hypermarkten werd ook benadrukt aangezien dat op dit moment 70% van de verkoop van groenten en fruit bepaalt en het marktaandeel met 2,1% heeft vergroot. De groente en fruit speciaalzaken houden op hun beurt 29% van de omzet in stand. Wat betreft de online verkopen zijn er amper wijzigingen te merken en is dat slechts 1% van het marktaandeel in Spanje. Maar vooral Canarische bananen en wortels zijn de fruit en groenten die het meest verkocht worden via websites.

Het aantal inwoners van Spanje dat zichzelf veganistisch, vegetarisch of flexitariër noemt is ook gestegen van 8% in 2017 naar 13% in 2021. Ook blijkt dat steeds meer consumenten rekening proberen te houden met ecologische en biologische groente en fruit dat echter niet overal wordt aangeboden. Zoals de Mercadona waar geen biologische groente en fruit te vinden zijn terwijl de Carrefour, Lidl en ALDI juist wel veel biologische groenten en fruit aanbieden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.