Search
menu
Search

Nederlander moet in Galicië meer dan 11 jaar de cel in vanwege sextortion 13-jarig Spaans meisje

Nederlander moet in Galicië meer dan 11 jaar de cel in vanwege sextortion 13-jarig Spaans meisje
Beeld: 123rf

Nederlander moet in Galicië meer dan 11 jaar de cel in vanwege sextortion 13-jarig Spaans meisje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – Een 28-jarige Nederlander is door een rechter in A Coruña tot 11 jaar en 6 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het afpersen en seksueel lastigvallen van een 13-jarige meisje uit Galicië. De Nederlander dwong het meisje hem seksueel getinte foto’s en video’s te sturen onder bedreiging van bekendmaking van het gedrag van het meisje. Dat gebeurde in eerste instantie via Instagram waar de man zich voordeed als een minderjarige jongen waarna de sextortion verder ging via WhatsApp.

Het gaat volgens de Spaanse kranten om een in Nederland woonachtige 28-jarige man die via internet een 13-jarige meisje in Spanje via sextortion lastig viel. De man eiste van het meisje dat zij hem dagelijks seksueel getinte foto’s en video’s stuurde. Sextortion is een vorm van online seksueel misbruik en komt steeds vaker voor. Sextortion wordt ook wel ‘seksuele afpersing’ genoemd.

Het onderzoek naar de Nederlander startte in 2019 naar aanleiding van een aangifte van sextortion bij de Nationale Politie in A Coruña. De moeder merkte een vreemde houding bij haar 13-jarige dochter wat betreft het gebruik van haar mobiele telefoon. Toen ze uiteindelijk de inhoud op deze smartphone bekeek zag ze dat haar dochter seksueel getinte foto’s en video’s naar iemand anders stuurde.

Op dat moment was nog niet bekend dat de 28-jarige Nederlander achter deze sextortion zat. De man deed zich in eerste instantie voor als minderjarige jongen en had het meisje leren kennen via Instagram. Daarna besloten ze beiden via WhatsApp verder te communiceren. Via WhatsApp stuurde het meisje op aandringen van de Nederlander een seksueel getinte foto waarna de afpersing en bedreiging begon.

De man maakte bekend dat hij ouder was en eiste van het meisje dat ze hem video’s en foto’s stuurde anders zouden haar ouders en vrienden erachter komen. Verder wist de man het meisje te overtuigen dat hij haar smartphone geïnfecteerd had met spyware en dat hij haar in de gaten hield.

Gedurende dagen moest het meisje op video doen wat de man haar aangaf waarbij hij haar constant uitschold, vernederde en agressief taalgebruik gebruikte. Toen het meisje uiteindelijk de druk niet meer aankon verwijderde ze het telefoonnummer van de man maar hij slaagde er via WhatsApp, Instagram en SMS toch in haar weer te bereiken.

In 2020 wist de Spaanse politie de verdachte te achterhalen. Deze bevond zich in Nederland en er werd contact gezocht met de Nederlandse politie. De 28-jarige man werd gearresteerd en aan Spanje uitgeleverd waar hij sinds 2021 in de gevangenis heeft gezeten. Dat verblijf in de cel is nu na de gerechtelijke uitspraak verlengd tot 11 jaar en 6 maanden.

De term ‘sextortion’ is een samenvoeging van de woorden ‘sex’ en ‘extortion’(Engels voor afpersing). Er is dus sprake van sextortion wanneer iemand je afperst met gebruik van naaktfoto’s, filmpjes of webcammateriaal. De afperser kan dreigen de naaktbeelden te verspreiden onder vrienden, familieleden of andere bekenden wanneer je niet doet wat de afperser van je vraagt.

Ga naar de inhoud