Een DANA zorgt voor regen en daling temperaturen in een deel van Spanje

Een DANA zorgt voor regen en daling temperaturen in een deel van Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Een DANA zorgt voor regen en daling temperaturen in een deel van Spanje

De lente is een seizoen van vernieuwing en bloei, maar voor sommige delen van Spanje kan deze periode ook gepaard gaan met grillig en onstuimig weer. Spanje is namelijk een land met een gevarieerd klimaat, waarbij sommige regio’s aanzienlijk meer neerslag en heftige weersomstandigheden ervaren dan andere. Daarnaast kijken we naar de weersvoorspelling voor de komende dagen.

Het noordwesten van Spanje, waaronder Galicië, Asturië en Cantabrië, staat bekend om zijn maritieme klimaat. Hier komen vaak krachtige Atlantische stormen vandaan, die kunnen zorgen voor aanhoudende regen, zware windstoten en soms zelfs overstromingen. De ruige kustlijnen en bergen in deze regio’s maken het gebied extra gevoelig voor weersextremen.

In het centrale deel van Spanje, met regio’s als Madrid en Castilië en León, heerst een continentaal klimaat. Hier wisselen droge, hete zomers af met koude, natte winters. In de overgangsperiodes, zoals de lente, kunnen plotselinge weerpatronen voor turbulentie zorgen. Intense buien, hagelbuien en zelfs sneeuwval komen hier regelmatig voor.

Langs de Middellandse Zeekust, in regio’s als Catalonië, Valencia, Murcia en Andalusië, wordt het weer sterk beïnvloed door de nabijheid van de zee. Hoewel het er over het algemeen zonnig is, kunnen ook hier stormen en hevige regenbuien voorkomen, vooral wanneer lagedrukgebieden vanuit de Middellandse Zee oprukken.

Weersvoorspelling

Volgens de beschikbare meteorologische data krijgt Spanje te maken met een zogenaamde “DANA” (Depresión Aislada en Niveles Altos – geïsoleerde depressie op hoge niveaus). Deze zal naar verwachting in de loop van de week het land bereiken, met aanzienlijke gevolgen voor het weerbeeld.

De DANA zal naar verwachting tussen dinsdag en woensdag Spanje binnenkomen, na de doortocht van een Atlantisch front dat voor instabiliteit in de atmosfeer zal zorgen. Dit betekent dat er in grote delen van het land, vooral in het noorden en westen, regen en zware onweersbuien kunnen ontstaan in de daaropvolgende dagen, tot en met donderdag.

De komst van deze DANA zal ook voor een duidelijke daling van de temperaturen zorgen, tot wel 10 graden. In de regio’s in het westen van Spanje kunnen de maximumtemperaturen zelfs amper de 20 graden aanraken. In contrast hiermee zal het in de Middellandse Zeeregio’s en op de Balearen juist warmer worden, met waarden rond de 32-34 graden.

De hevige neerslag zal zich voornamelijk voordoen in het westen van het Spaanse vasteland, in de Cantabrische regio, de Pyreneeën en Castilië en León. Hier kan plaatselijk sprake zijn van fikse buien en onweersactiviteit. In het noordoosten van het land is er ook kans op stoffige buien.

Naar verwachting zal de DANA op donderdag naar het noorden van Spanje trekken, waar opnieuw kans is op wijdverbreide en lokaal zware onweersbuien. Ook wordt rekening gehouden met modderregen, veroorzaakt door de aanwezigheid van stofdeeltjes in de lucht, vooral langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen.

Ga naar de inhoud