Franquistische volkslied per ongeluk afgespeeld na wedstrijd WK ijshockey in Jaca

Franquistische volkslied per ongeluk afgespeeld na wedstrijd WK ijshockey in Jaca
Beeld: Ayuntamiento de Jaca / web

Franquistische volkslied per ongeluk afgespeeld na wedstrijd WK ijshockey in Jaca

Jaca, de kleine stad in de Pyreneeën, staat bekend omwille van haar grote schaatspiste. Na een wedstrijd gisteren werd per ongeluk het franquistische volkslied afgespeeld. Fouten zijn natuurlijk menselijk, maar dit is wel bijzonder ongelukkig voor een evenement dat gewoon een feest van de sport hoorde te zijn.

De Spaanse selectie veteranen eindigde op de derde plaats tijdens de wereldbeker ijshockey in Jaca in het Pabellón de Hielo, de bekende schaatspiste van de stad. Na de wedstrijd gebeurde echter iets vreemds. In plaats van het Spaanse volkslied klonk el himno preconstitucional (het pregrondwettelijke volkslied). Het volkslied uit de tijd van Franco is dat.

Uit het publiek klonken eerst een paar voorzichtige fluitsignalen en een occasionele schreeuw ‘Corta, corta’ (Zet af!). Het duurde ongeveer 30 seconden voor de fout goed en wel doordrong, de muziek werd stilgezet en het actuele volkslied door de megafoon klonk. Een van de spelers moest zelfs tot aan de controlekamer gaan om te tonen wat het correcte lied was.

Ondanks dit ongelukkige incident verliep het evenement verder vlekkeloos. De meest bekende landen in het ijshockey waren allemaal van de partij: Australië, Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië, Italië, Oostenrijk, Slowakije, Brazilië, Hongarije, De Tsjechische republiek, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Colombia en Spanje zelf.

Ga naar de inhoud