Overzicht meest voorkomende misdaden op Ibiza tijdens de zomer

Overzicht meest voorkomende misdaden op Ibiza tijdens de zomer
Beeld: Policía Nacional / web

Overzicht meest voorkomende misdaden op Ibiza tijdens de zomer

Met de komst van de zomervakantie en de massale toestroom van toeristen naar de Spaanse eilanden, neemt de criminaliteit op Ibiza een piek. Om deze seizoensgebonden criminaliteitsgolf het hoofd te bieden, heeft de Nationale Politie op Ibiza haar veiligheidsinspanningen versterkt met de “Operatie Zomer 2024”.

De toestroom van toeristen in de zomermaanden brengt helaas ook een stijging in de criminaliteit met zich mee. De Nationale Politie heeft waargenomen dat diefstallen, voornamelijk zakkenrollerij en diefstal van onbeheerde eigendommen, het vaakst voorkomen.

Zakkenrollers en dieven die onbeheerde eigendommen stelen, zijn de grootste boosdoeners tijdens de zomermaanden op Ibiza. Deze criminelen maken handig gebruik van de drukte en afleiding die de toeristen ervaren. Deze criminelen kiezen hun slachtoffers zorgvuldig uit en stelen portemonnees, tassen en rugzakken op een discrete en voorzichtige manier zonder dat de slachtoffers het beseffen. In het centrum van Ibiza zijn zakkenrollers een veelvoorkomend fenomeen.

Hoewel minder vaak voorkomend, zijn er ook gevallen van geweldsmisdrijven, mishandeling en oplichting tijdens de zomermaanden op Ibiza. Dit kan variëren van gewapende overvallen en berovingen met geweld of bedreiging tot gevechten en mishandelingen tussen toeristen onderling of tussen toeristen en de lokale bevolking. Daarnaast kunnen oplichtingspraktijken voorkomen, zoals het verkopen van namaakproducten of het aanbieden van valse vakanties.

Een ander prominent probleem tijdens de zomermaanden is de drugshandel, met name de verkoop van marihuana aan toeristen op straat. Drugsdealers benaderen toeristen openlijk en proberen hen marihuana te verkopen. Deze praktijk vindt vaak plaats in populaire uitgaansgebieden en rondom hotels.

Om deze seizoensgebonden criminaliteitsgolf het hoofd te bieden, heeft de Nationale Politie haar inspanningen versterkt met de “Operatie Zomer 2024”. Er zijn extra agenten ingezet vanuit verschillende regio’s in Spanje om de veiligheid op Ibiza en de andere Balearen-eilanden te vergroten.

Ongeveer twaalf agenten van de Preventie- en Reactie-eenheid (UPR) uit verschillende regio’s zijn op 12 juni naar Ibiza gestuurd. Sinds 1 juni zijn extra eenheden toegevoegd, zoals de Interventie-eenheid (UIP), de UPR-eenheden, de Mobiele Brigade voor Transport, Speurhonden Brigades en de Brigade voor de Bestrijding van Illegale Immigratie (BRIC).

Deze extra agenten zullen patrouilleren in de straten voor de openbare veiligheid en, indien nodig, de openbare orde handhaven. De Mobiele Brigade zal zich richten op het transport, zoals veerboten tussen het vasteland en de eilanden. De BRIC zal actief zijn op de luchthaven, in samenwerking met de Vreemdelingendienst en bij de controle van jachthavens.

Ga naar de inhoud