Spaanse dorpen die via cittaslow het onthaaste bestaan vieren

Spaanse dorpen die via cittaslow het onthaaste bestaan vieren
Beeld: via canva.com

Spaanse dorpen die via cittaslow het onthaaste bestaan vieren

Het ‘langzame leven’-concept is ontstaan in Italië met de opkomst van de Slow Food-beweging in de jaren 80. Het gaat om een filosofie die teruggrijpt op tradities, waar men zich voedt met natuurlijke, lokale ingrediënten, bereid op de manier van vroeger. Deze levenswijze heeft zich over heel Europa verspreid, met dorpen die hun unieke identiteit koesteren door een onthaast bestaan te omarmen. Laten we eens kijken naar enkele Spaanse dorpen die dit ‘langzame leven’ vieren en zijn aangesloten bij cittaslow.

In 1999 ontstond in Italië als gevolg van de Slow Food-beweging ook Cittaslow, dat zich verspreidde naar Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België en zijn eerste stappen in Spanje begon te zetten. Op dit moment zijn er 12 cittaslow bestemmingen in Spanje, laten we deze eens bekijken.

Catalonië

Begues

Begues is een van de Catalaanse dorpen die deel uitmaken van Cittaslow. Het dorp heeft een rijke geschiedenis van nederzettingen en biedt een rustige omgeving. De aanwezigheid van ‘masías’ (landhuizen) draagt bij aan het unieke landschap van Begues, waardoor het een perfecte plek is voor wandelingen en ontspanning.

Pals

Pals is een middeleeuws dorp dat zich uitstrekt tot aan de rijstvelden bij de zee. Binnen de ommuurde stad vind je smalle, geplaveide straatjes met gotische en barokke kerken en torens, perfect voor een heerlijke wandeling langs antiquairs en winkeltjes. Vergeet niet om de beroemde ‘Arroz de Pals’ (rijst uit Pals) te proeven tijdens je bezoek.

Begur

Begur ligt aan de Costa Brava en is een van de mooiste plekken aan deze kust. Het oude centrum, met monumenten die herinneren aan haar rijke geschiedenis, en het romantische dorpje Esclanyà vormen een ongeëvenaarde schoonheid. De traditionele ‘peix de roca’ (rotsvissen) uit Begur wordt beschouwd als een van de lekkerste en beste visgerechten.

Baskenland

Balmaseda

In 1199 kreeg Balmaseda als eerste stad in het Señorío de Vizcaya stadsrechten. De stad was omgeven door dichte bossen en rivieren, waar ijzersmelterijen en houtindustrie ooit de belangrijkste economische activiteiten vormden. Het middeleeuwse stratenplan binnen de oude stadsmuren is nog steeds goed bewaard gebleven.

Mungia

Mungia, een plaats in de buurt van Bilbao, staat bekend om zijn karakteristieke Baskische landschap met ‘caseríos’ (boerderijen), middeleeuwse torens en groene weiden. Een bezoek aan Mungia is niet compleet zonder het traditionele feest van San Antontxu op 18 januari bij te wonen. Daarnaast worden er wekelijks boerenmarkten gehouden waar je verse producten uit de regio kunt kopen.

Lekeitio

Voor een authentieke visserervaring moet je zeker naar het prachtige Lekeitio gaan, met zijn haven omringd door vissershuisjes. Bij laag tij kun je zelfs naar het eiland San Nicolás lopen. Vergeet niet om ook naar de vuurtoren van Santa Catalina te wandelen, waar je kunt genieten van het adembenemende uitzicht. En natuurlijk mag je de heerlijke ‘pintxos’ (tapas) in de lokale barretjes niet missen. Het is echt een geweldige manier om de lokale keuken te proeven en de sfeer van de stad op te snuiven.

Granada

Bubión

Bubión ligt in de Alpujarra-regio van Granada, in het hart van de Poqueira-kloof in de Sierra Nevada, waar je de Middellandse Zee en in de verte Afrika kunt zien. Dit beschermde historische dorp heeft een unieke architectuur en weerspiegelt een rijk cultureel verleden. De inwoners koesteren hun identiteit en zijn trots op deze bevoorrechte plek.

Tenerife

La Orotava

La Orotava op Tenerife ligt in het noorden van het eiland, tussen de Teide vulkaan en de oceaan. Het historische centrum is een kunstzinnig ensemble, en de natuur van het Teide Nationaal Park lonkt. Bezoek musea en tentoonstellingen, ga wandelen of naar het strand, verken de uitkijkpunten en leer over de sterrenhemel en lokale tradities.

Castellón

Morella

In het uiterste noorden van Valencia, op 60 km van de kust, rijst de vesting Morella op tegen de Els Ports-regio. De eeuwenoude stadsmuren worden bekroond door een robuust kasteel op meer dan 1000 meter hoogte. Wandel over de ‘Paseo de Ronda’ rondom de stadsmuren voor prachtige uitzichten, of verken de ‘Alameda de Morella’, stedelijke route achter de stad langs.

Teruel

Rubielos de Mora

In de prachtige Sierra del Maestrazgo in Teruel ligt Rubielos de Mora, een historisch stadsgezicht met gebouwen als kastelen, kerken en herenhuizen die getuigen van een rijke geschiedenis. Wandel door de geplaveide straten en bewonder de gotische en renaissance architectuur. Proef de lokale lekkernijen zoals ‘jamón serrano’ en ‘queso de Tronchón’, en geniet van de rust en schoonheid van dit middeleeuwse juweel.

Albarracín

Albarracín, gelegen op een steile klif boven de rivier de Guadalaviar, is een van de mooiste dorpen van Spanje. De smalle straatjes met middeleeuwse huizen in warme roze tinten vormen een betoverend decor. Bezoek het kasteel, de stadsmuren en de kathedraal, en geniet van het uitzicht over de omgeving. Vergeet niet om de lokale ambachten zoals keramiek en textiel te bewonderen.

Teruel

Teruel, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, staat bekend om zijn prachtige Mudejar-architectuur die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bezoek de indrukwekkende kathedraal, de torens van El Salvador en San Martín, en het Mausoleum van de Liefde van Juan de Teruel en Isabel de Segura. Slenter door de levendige straten, proef de lokale ‘jamon’ en geniet van de unieke charme van deze stad.

Ga naar de inhoud