Tien jaar Spaanse koning Felipe VI: wat is de mening van de inwoners van Spanje

Tien jaar Spaanse koning Felipe VI: wat is de mening van de inwoners van Spanje
Beeld: Casa de S.M. el Rey / web

Tien jaar Spaanse koning Felipe VI: wat is de mening van de inwoners van Spanje

Tien jaar geleden, op 19 juni 2014, werd Felipe VI de nieuwe koning van Spanje nadat hij zijn vader Juan Carlos, die sinds 22 november 1975 koning van Spanje was, opvolgde. Tien jaar lang hebben Felipe VI, zijn echtgenote en koningin Letizia en de dochters Leonor (troonopvolgster) en Sofia de harten van veel inwoners van Spanje weten te winnen, want het merendeel steunt het Spaanse Koningshuis.

Op 19 juni 2014 volgde Felipe zijn vader Juan Carlos op, waarna hij koning Felipe VI van Spanje werd. Felipe VI werd de 21e koning van Spanje en werd de 500 jaar na de heerschappij van de katholieke koningen voorafgegaan door 20 koningen uit uit vier verschillende dynastieën (Trastamara, Oostenrijk, Savoye, Bourbon) die 28 echtgenoten en 101 kinderen hadden. Er zijn echter maar twee koningen die in een democratie hebben geregeerd, vader Juan Carlos en zoon Felipe VI.

Felipe VI viert zijn tienjarig jubileum als het meest gewaardeerde lid van de koninklijke familie en scoort het hoogste in de enquête van 2024. Met een gemiddelde van 6,6 behaalt hij voor het eerst een score boven de 6,5 en komt hij dichter bij de notabelen. Dit blijkt uit een onderzoek van IMOP Insights voor Vanitatis ter gelegenheid van de tiende verjaardag van zijn proclamatie als koning.

Het onderzoek uitgevoerd van 25 mei tot 5 juni 2024 toont aan dat de meeste Spanjaarden de acties van de koning goedkeuren, met meer dan 46% die een positieve mening heeft, vergeleken met 21% die kritisch is. De publieke opinie over de koning is grotendeels stabiel gebleven, hoewel er een lichte daling is in goedkeuring (van 49,5% in 2021 naar 46,4% in 2024). De afkeuring is ook afgenomen: van 24% in 2022 naar 20,9% in 2024.

De gegevens laten zien dat de meeste voorstanders van koning Felipe VI in Andalusië wonen en de minste in Catalonië. In Catalonië keurt 52,5% zijn werk af, terwijl 18% het goedkeurt. In Andalusië is 55,7% positief over de koning en 9,3% negatief. De meeste autonome regio’s keuren de acties van Felipe VI goed, met meer dan 50%. Baskenland is ook een uitzondering met 18% positief, 36% negatief en bijna 46% neutraal.

Ga naar de inhoud