skip to Main Content
Brussel wil gratis wifi voor iedereen binnen de Europese Unie en dus ook in Spanje

Brussel wil gratis wifi voor iedereen binnen de Europese Unie en dus ook in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als het aan de Europese Commissie ligt moeten alle inwoners en bezoekers van EU lidstaten gratis gebruik kunnen maken van wifi op openbare plaatsen zoals parken, pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken, ziekenhuizen, musea ent. De EU heeft het plan de naam WiFi4EU gegeven en een budget beschikbaar gesteld van 120 miljoen euro tussen 2017 en 2019. Met dat geld wil de EU de installaties van geavanceerde wifi-apparatuur op centrale locaties bekostigen en subsidies verstrekken.

Sinds half juni kunnen EU burgers al gebruik maken van de roaming in andere EU lidstaten zonder daarvoor extra te hoeven betalen. Dat is een hele stap vooruit maar de EU wil ook dat iedereen in de landen zelf gebruik kan maken van gratis wifi. Het gaat in dit geval dan alleen om openbare plaatsen waaronder dus ook gemeentehuizen en andere overheidsgebouwen, ziekenhuizen, parken, stranden, bibliotheken, musea, etc.

Subsidies

De WiFi4EU-subsidies worden geografisch gespreid. De bedoeling is dat er in de periode tot en met 2020 in de hele EU minstens 6.000 lokale gemeenschappen bijkomen waar zowel inwoners als bezoekers snel draadloos online kunnen zonder daarvoor te hoeven betalen. De EU-subsidie dekt de kosten van de apparatuur en installatie (van de internettoegangspunten). De ontvanger van de subsidie betaalt zelf het internetabonnement en het onderhoud gedurende ten minste drie jaar. De EU moedigt lokale overheden ook aan om hun digitale diensten op het gebied van e-overheid, e-gezondheidszorg, e-toerisme ent. te promoten via een eigen app.

Spanje

In Spanje zijn er nu al steeds meer plaatsen waar gemeenten zijn overgestapt op het geven van gratis beperkt wifi internet op openbare plaatsen. In sommige gevallen zijn er zelfs hele dorpen die gebruik kunnen maken van de gemeentelijke installaties waardoor de inwoners zelf geen aansluiting hoeven te nemen.

Ook in toeristische plaatsen zijn er steeds meer internetpunten te vinden zoals op stranden, stadsparken, monumenten en boulevards. Ook de particuliere sector zoals bars, restaurants en hotels bieden in de meeste gevallen – maar niet altijd – gratis wifi internet aan. In sommige gevallen is dat echter nu met het vrije roaming gebeuren overbodig geworden, vooral voor diegenen die een groot data pakket hebben.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Ik zit nu sinds 4e seizoen op camping Baixcamp in Vilafortune (Cambrils)
  maar daar is nog steeds geen internet dus ook geen WIFI
  er zijn ook veel klachten daarover een steeds beloven ze dat er het volgende seizoen WIFI komt maar het is er nog niet
  andere klanten op de camping zeggen als ze willen dan is het mogelijk
  maar bij deze mensen gaat ze het ene oor in en het andere oor uit
  en er zijn er bij die weggegaan zijn omdat er geen WIFI is
  ook heb ik wel eens gezegd dat het beschamend is
  de mensen betalen veel geld en gaan weg wegens het gebrek van deze service

  1. Het probleem van het installeren van een wifi installatie op de hele campijg is dat dit erg duur is. Het is natuurlijk niet alleen maar een router plaatsen en dat was het. Er moeten overal antennes komen en flink geinvesteerd worden

  2. Ps … wist je dat de redactie van SpanjeVandaag op slechts 3 of 4 kilometer van de camping in vilafortuny zit 😋

 2. “Gratis Wifi” op openbare plekken. Jaja, het moet nog steeds betaald worden! “Gratis internet” bestaat niet. En in vele landen is er wetgeving die niet toestaat dat de overheid het bedrijfsleven, die normaal het internet op commerciele basis verzorgt, gaat beconcureren. Er zijn al rechtzaken geweest waarbij de overheid door de rechter in het ongelijk is gesteld. Nee, dit is echt een onzinnig idee van Brussel.

 3. Gratis bestaat niet en dan zijn er veel gratis plaatsen in Spanje waar je dus alleen de plaatselijk gratis propaganda kunt bekijken. Of andere beperkingen heel vaak kun je niet eens je WhatsApp gebruiken

 4. Een van de vele nodeloze EU projecten die de belastingsbetaler geld kost. Geld voor bewaking van grenzen en veiligheid is daarentegen ver te zoeken.

  1. Wij hebben er zo ook gehad in België . Gratis alles bijna……dat zien we nu aan onze belastingen en overheidsschuld.
   GRATIS BESTAAT NIET IN DEZE WERELD

 5. Precies Leo!
  En een ander groot nadeel is dat je privacy op openbare netwerken gevaar loopt om nog maar te zwijgen van wat internetcriminelen er allemaal mee kunnen.
  Nee, laat maar zitten dat gratis wifi op openbare plekken . Niet voor mij!

  1. Frank, klopt als een bus!
   Een ieder die graag gebruik maakt van openbare WIFI netwerken moet zich dus wel bewust zijn van de zeer matige beveiliging en een mogelijke overdaad aan reclame.
   Wil je er desondanks toch gebruik van maken dan dien je je aan te sluiten bij een VPN provider en een goed Antivirus programma op je telefoon of laptop te installeren. Doe je dit niet, dan open je de poorten naar je persoonlijke data en wordt je makkelijk slachtoffer van Ransomware of andere Malware.

 6. Dat is allemaal wel leuk en aardig maar bij de meeste “gratis” wifi punten van grote winkel ketens moet je toch eerst je gegevens invullen alvorens je de wifi mag gebruiken, en een nadeel hiervan is dat je opgegeven email adres wordt door verkocht. Ik heb dit 1x gedaan en heb daarna mijn opgegeven email account moeten deactiveren omdat deze dagelijks vol liep met spam. Nu zijn er tegenwoordig zeer goede spam filters maar toch wil je dit soort dingen niet.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken