Brussel wil gratis wifi voor iedereen binnen de Europese Unie en dus ook in Spanje

Brussel wil gratis wifi voor iedereen binnen de Europese Unie en dus ook in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de Europese Commissie ligt moeten alle inwoners en bezoekers van EU lidstaten gratis gebruik kunnen maken van wifi op openbare plaatsen zoals parken, pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken, ziekenhuizen, musea ent. De EU heeft het plan de naam WiFi4EU gegeven en een budget beschikbaar gesteld van 120 miljoen euro tussen 2017 en 2019. Met dat geld wil de EU de installaties van geavanceerde wifi-apparatuur op centrale locaties bekostigen en subsidies verstrekken.

Sinds half juni kunnen EU burgers al gebruik maken van de roaming in andere EU lidstaten zonder daarvoor extra te hoeven betalen. Dat is een hele stap vooruit maar de EU wil ook dat iedereen in de landen zelf gebruik kan maken van gratis wifi. Het gaat in dit geval dan alleen om openbare plaatsen waaronder dus ook gemeentehuizen en andere overheidsgebouwen, ziekenhuizen, parken, stranden, bibliotheken, musea, etc.

Subsidies

De WiFi4EU-subsidies worden geografisch gespreid. De bedoeling is dat er in de periode tot en met 2020 in de hele EU minstens 6.000 lokale gemeenschappen bijkomen waar zowel inwoners als bezoekers snel draadloos online kunnen zonder daarvoor te hoeven betalen. De EU-subsidie dekt de kosten van de apparatuur en installatie (van de internettoegangspunten). De ontvanger van de subsidie betaalt zelf het internetabonnement en het onderhoud gedurende ten minste drie jaar. De EU moedigt lokale overheden ook aan om hun digitale diensten op het gebied van e-overheid, e-gezondheidszorg, e-toerisme ent. te promoten via een eigen app.

Spanje

In Spanje zijn er nu al steeds meer plaatsen waar gemeenten zijn overgestapt op het geven van gratis beperkt wifi internet op openbare plaatsen. In sommige gevallen zijn er zelfs hele dorpen die gebruik kunnen maken van de gemeentelijke installaties waardoor de inwoners zelf geen aansluiting hoeven te nemen.

Ook in toeristische plaatsen zijn er steeds meer internetpunten te vinden zoals op stranden, stadsparken, monumenten en boulevards. Ook de particuliere sector zoals bars, restaurants en hotels bieden in de meeste gevallen – maar niet altijd – gratis wifi internet aan. In sommige gevallen is dat echter nu met het vrije roaming gebeuren overbodig geworden, vooral voor diegenen die een groot data pakket hebben.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.