Duitse toerist om het leven gekomen na “rissaga” of mini-tsunami op Mallorca

Policia Nacional / Twitter
Beeld: Policia Nacional / Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PALMA – Op de Balearen eilanden Menorca en Mallorca heeft men maandagmorgen vroeg te maken gehad met de effecten van de zogenaamde “rissaga” wat omschreven kan worden als een mini-tsunami. Menorca had de meeste problemen hierdoor maar ook op het eiland Mallorca stroomde het water de boulevard van o.a. de haven van Alcudia op. Nu is gebleken dat ook een Duitse man om het leven is gekomen door het snel stijgende water.

De 53-jarige Duitse toerist werd aan de kust van Santanyí samen met zijn twee kinderen door een grote golf als gevolg van de “rissaga” de zee in gesleurd. Dat gebeurde op het moment dat de man met zijn 8-jarige zoon en dochter (tweeling) een trap in de Cala Egos naar zee afdaalde om een foto te maken terwijl zijn vrouw/moeder van de tweeling boven bleef staan.

Op dat moment werd de man samen met zijn kinderen door een grote golf die ontstaan was als gevolg van de, zoals ze in Spanje ook noemen “meteotsunami”, de zee ingesleurd. De vrouw kon op dat moment nog haar dochter beetpakken en uit het water trekken maar haar echtgenoot en zoon werden door de snel stijgende zee meegenomen.

Dankzij snel optreden van mensen die zich op dat moment in de nabijheid bevonden, kon men een kano in het water gooien en lukte het hen de jongen op die kano te krijgen en de man, die nog steeds in zee lag, naar de kust te slepen. Eenmaal aan wal begon men met de reanimatie maar de 53-jarige vader en echtgenoot was al overleden.

Weerfenomeen

Diverse plaatsen op Menorca en Mallorca werden verrast (al was er van de Spaanse weerdienst Aemet een alarm afgegeven) door het plotseling snel stijgende water. Dat fenomeen heeft de naam “rissaga” of ook wel “meteotsunami” gekregen en kan omschreven worden als een mini-tsunami.

Deze gebeuren met enige regelmaat bij Menorca en soms ook bij Mallorca, zoals in dit geval waar het waterpeil in de haven van Alcudia met een meter steeg en straten, stoepen en terrassen blank stonden en het verkeer hinder had van het stijgende water.

Op Mallorca hadden ook de gemeenten Andratx, la Colònia de Sant Jordi, en Portocolom, Portocristo,  Pollença en Manacor te maken met de gevolgen van de “rissaga” ofwel mini-tsunami. In de haven van Ciutadella op Menorca steeg het water met anderhalve meter maar daar is men meer gewend aan dit weerfenomeen.

Wat is de rissaga

De “rissaga” (In het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer en het zeewaterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt of de boten in een haven bijna aan wal zet. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

“Rissagas” ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.

In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.