Duitse toerist om het leven gekomen na “rissaga” of mini-tsunami op Mallorca

Policia Nacional / Twitter
Beeld: Policia Nacional / Twitter

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Op de Balearen eilanden Menorca en Mallorca heeft men maandagmorgen vroeg te maken gehad met de effecten van de zogenaamde “rissaga” wat omschreven kan worden als een mini-tsunami. Menorca had de meeste problemen hierdoor maar ook op het eiland Mallorca stroomde het water de boulevard van o.a. de haven van Alcudia op. Nu is gebleken dat ook een Duitse man om het leven is gekomen door het snel stijgende water.

De 53-jarige Duitse toerist werd aan de kust van Santanyí samen met zijn twee kinderen door een grote golf als gevolg van de “rissaga” de zee in gesleurd. Dat gebeurde op het moment dat de man met zijn 8-jarige zoon en dochter (tweeling) een trap in de Cala Egos naar zee afdaalde om een foto te maken terwijl zijn vrouw/moeder van de tweeling boven bleef staan.

Op dat moment werd de man samen met zijn kinderen door een grote golf die ontstaan was als gevolg van de, zoals ze in Spanje ook noemen “meteotsunami”, de zee ingesleurd. De vrouw kon op dat moment nog haar dochter beetpakken en uit het water trekken maar haar echtgenoot en zoon werden door de snel stijgende zee meegenomen.

Dankzij snel optreden van mensen die zich op dat moment in de nabijheid bevonden, kon men een kano in het water gooien en lukte het hen de jongen op die kano te krijgen en de man, die nog steeds in zee lag, naar de kust te slepen. Eenmaal aan wal begon men met de reanimatie maar de 53-jarige vader en echtgenoot was al overleden.

Weerfenomeen

Diverse plaatsen op Menorca en Mallorca werden verrast (al was er van de Spaanse weerdienst Aemet een alarm afgegeven) door het plotseling snel stijgende water. Dat fenomeen heeft de naam “rissaga” of ook wel “meteotsunami” gekregen en kan omschreven worden als een mini-tsunami.

Deze gebeuren met enige regelmaat bij Menorca en soms ook bij Mallorca, zoals in dit geval waar het waterpeil in de haven van Alcudia met een meter steeg en straten, stoepen en terrassen blank stonden en het verkeer hinder had van het stijgende water.

Op Mallorca hadden ook de gemeenten Andratx, la Colònia de Sant Jordi, en Portocolom, Portocristo,  Pollença en Manacor te maken met de gevolgen van de “rissaga” ofwel mini-tsunami. In de haven van Ciutadella op Menorca steeg het water met anderhalve meter maar daar is men meer gewend aan dit weerfenomeen.

Wat is de rissaga

De “rissaga” (In het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer en het zeewaterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt of de boten in een haven bijna aan wal zet. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

“Rissagas” ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.

In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.