skip to Main Content
Spanje ontvangt nu meer migranten uit Afrika dan Italië doet
Publico

Spanje ontvangt nu meer migranten uit Afrika dan Italië doet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje ontvangt nu meer migranten uit Afrika dan Italië

Publico

MADRID – Spanje heeft al jaren te maken met een grote migratiestroom over het water en over land vanuit Afrika waarbij migranten met name uit de landen Marokko en Algerije richting de Spaanse kust varen of de hekken in Ceuta en Melilla beklimmen. Enkele jaren geleden werden recordcijfers gehaald wat betreft aantallen migranten waarbij de aandacht voor Spanje verminderde en migranten zich meer verplaatsten richting Italië en Griekenland.

Nu is Spanje echter weer via de Marokko en Algerije route helemaal in en het goede weer tijdens de oversteek naar Spanje maakt de situatie alleen maar makkelijker voor de Afrikaanse migranten. Daarnaast heeft Italië een overeenkomst met Libië afgesloten dat migranten al in dat land worden tegengehouden.

In Spanje komen de meeste migranten het land binnen via zee, de straat van Gibraltar en de Alboran zee tussen Marokko en Algerije en de deelstaat Andalusië en in mindere mate de zee tussen het Afrikaanse continent en de Canarische Eilanden. Daarnaast heeft Spanje ook te maken met pogingen over land via de Spaanse enclaves (gelegen in Afrika) Ceuta en Melilla waar migranten over de hekken proberen te klimmen en daar ook vaak in slagen.

Routes en aantallen

Het afgelopen weekend heeft Spanje weer honderden migranten van zee moeten halen waarna het aantal migranten dit jaar al hoger is dan in Italië. Tussen 1 januari en 15 juli zijn er 18.016 migranten naar Spanje gekomen via de zogenaamde westelijke (ocidental) route uit Marokko en Algerije. Italië heeft via de centrale (central) route (tussen Libië en de Italiaanse kust) 17.827 migranten opgevangen. Via de oostelijke (oriental) route zijn er tot 15 juli 14.678 migranten via Turkije naar Griekenland gereisd, 5.000 meer dan vorig jaar toen dat 9.723 migranten waren.

Juli

In Spanje kwamen er alleen al tussen 1 en 15 juli 2.940 migranten aan over zee terwijl Italië er 1.250 moest opvangen. Alleen al de afgelopen 45 dagen zijn er 9.866 migranten Spanje binnengekomen en opgevangen door de kustwacht, politie en Rode Kruis., een gemiddelde van 220 migranten per dag.

Daarnaast probeerden tussen 1 januari en 15 juli ook nog eens 2.874 migranten via Ceuta en Melilla Spaans grondgebied binnen te komen.

Tot nu toe heeft 35% van alle migranten de oversteek naar Europa willen maken via de straat van Gibraltar, bijna het drievoudige van vorig jaar. In Italië is het aantal migranten juist met 80% afgenomen vergeleken met vorig jaar toen er rond deze datum al 93.237 migranten de Italiaanse kust hadden bereikt.

Overleden

Er zijn tot nu toe helaas ook weer bijna 1.443 migranten tijdens de oversteek om het leven gekomen waarvan 1.104 via de centrale route richting Italië, 294 via de westelijke route richting Spanje en 45 via de oostelijke route richting Griekenland.

Totaal

In totaal hebben dit jaar tussen 1 januari en 15 juli er alweer 50.872 Afrikaanse migranten via de Middellandse Zee de oversteek gemaakt naar Europa, dat is ongeveer de helft van vorig jaar toen dat aantal rond deze datum 109.746 migranten was en in 2016 toen dat aantal zelfs 241.859 migranten was.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Typische reactie van een socialistische regering. Die zijn namelijk heel bekwaam in het uitgeven van andermans geld. Want wie gaat er voor al die illegalen betalen? In Spanje is er niet voldoende werk. Ook zijn Spanje en haar banken failliet en hangen aan de financiele tiet van Brussel. Maar Brussel krijgt haar geld van de lidstaten. Dus van de netto bijdragers waar NL er een van is. Natuurlijk zet ook Draghi de ECB geldkraan open. Die drukken daar gratis geld. 40 miljard euro, elke maand, al jaren lang. Dat gaat een keer fout. Wanneer weet ik niet maar het gaat goed mis. En ik ben bang dat dit niet zo gek lang meer op zich laat wachten.

 2. Ik verwacht dat er nog honderdduizenden, zo niet miljoenen zullen zijn die de oversteek zullen wagen voor een betere toekomst.
  Die mensen zullen zeker niet in Spanje willen blijven, ze weten hoe intolerant Spanjaarden immers zijn en bovendien biedt Noord-Europa meer geld en zekerheid voor de gelukzoekers van overwegend jongere mannen. En waar worden al die mensen in Spanje dan wel gehuisvest ? In toeristen hotels en leegstaande apartementen ? Weet iemand dat ?

  1. Kijk eens naar de leegstaande urbanisaties in Andalucia. Dat zijn er nog al wat. Mijn vrouw merkte het laatst op; wellicht zullen die migranten hier ingestopt worden. De overheid betaalt de eigenaar (meestal een bank en die krijgen toch al gratis geld) een leuke som geld en die Afrikaantjes wonen plotseling aan de goede kant van de Middellandse zee. Dit gaat fout mensen. Lees en praat erover!

 3. Ik heb met eigen ogen de hekken in Melilla en Ceuta gezien. Gewone tuinafrastering van 5 meter hoog, ze klimmen erop als apen. In Rusland dat ik onlangs bezocht, wordt er door dat soort afrastering prikkeldraad (die met de scherpe mesjes) doorgeweven. daar kom je geen halve meter op. Spanje nodigt hen ook nog eens uit als de schepen met migranten in Italië niet binnen mogen. Eigen schuld, Spanje moet zich achteraf niet beklagen.

 4. Tja, de Italianen zetten de deur hard dicht en Spanje zet de deur wagenwijd open.
  En dan straks jammeren dat er zoveel problemen van komen.
  Laat ze als de sodemieter die opvang in de landen aan de andere kant van de Middenlandse zee regelen, en mensen veel sneller terug zetten.
  Het is toch van de zotte dat er in bijvoorbeeld Ter Apel (Groningen) een groep van bijna 20 Marokkaanse jongeren is die de hele binnenstad van Groningen dagelijks kan plunderen.
  Lui uit landen als Marokko die zero kans hebben op asiel in Europa, hup gewoon op de eerste boot terug en als ze zich onderweg misdragen, laat ze het laatste stukkie maar zwemmen. En zorg dat ze in Noord Afrika al worden tegen gehouden, als we piraten willen tegen houden die schepen gijzelen kunnen we daar ook zwaar geschut heen zenden, dat moet hier dan ook maar. Als elk Europees land meewerkt en mensen en materiaal beschikbaar stelt, moeten ze de zee zo onder controle hebben, en passant houden ze naast mensen smokkel dan ook nog eens de drugs smokkel uit Marokko tegen. 2 vliegen in 1 klap en het is een stuk goedkoper lijkt me dan al die mensen opvangen, voorzien van van alles en dan later weer terug brengen.
  Als men weet dat er stevige controles zijn dicht bij de Afrikaanse kusten, dan is het snel afgelopen met de pret.
  En Sanchez is niet eens gekozen, dus hoe kan die nu de dienst hier uitmaken en net doen of hij het allemaal wel ff zal regelen. Socialisten net als in NL, kopje thee drinken met de mensen die voor ellende zorgen en zo denken het probleem op te lossen. Er zijn in alle landen van de EU nu complete woonwijken waar zelfs de politie niet meer binnen gaat, is dat wat we allemaal voor ogen hadden toen we besloten vluchtelingen te laten blijven?? Lijkt me niet!

 5. Wanneer gaat Sanchez verkiezingen organiseren. Elke dag uitstel is een winst voor de mensensmokkelaars.

  1. Ik vrees dat Sanchez geen verkiezingen gaat organiseren. Ik las ergens dat hij een week of twee geleden bezoek heeft gekregen van Soros. Om welke reden? Rara… Sanchez zal de ingeslagen weg (het importeren van “vluchtelingen”) proberen verder te zetten en verkiezingen proberen uit te stellen ten kosten van de Spanjaarden. Sponsoring door Soros kan wel iets doen aan het doordrukken van het Kalgeri-plan. De Spanjaarden zullen wel verder werken aan hun gemiddeld loon van 1200 euro en de gepensioneerden zullen de broeksriem wel verder aanspannen. Ondertussen vult Sanchez zijn zakken. Soros, het hoofd van de mensensmokkelaars!

 6. De mensensmokkelaars speuren voortdurend naar mazen in de grensgordijnen. Sanchez (PSOE) had nog niet de macht gekregen in een bizarre stemming, of daar kwam de stroom gelukszoekers aanspoelen. Deze bizarre ontwikkeling zal de totale ondergang van de PSOE bij de eerstvolgende, hopelijk op kortste termijn, legale volksverkiezingen inhouden. Ik heb heel weinig met de corrupte PP, maar onder Rajoy was deze chaos, die tot een catastrofe zal leiden, niet ontstaan. Sanchez gaat gewoon het PSOE programma uitvoeren, terwijl hij de grote verliezer van de laatste legale verkiezingen was. Over democratie als staatsvorm voor de verdediging van de belangen van het (ditmaal: Spaanse) volk gesproken. Ik wens de Spanjaarden alle geduld en sterkte. Het zal wel op snelle doorsluizing naar de vetpotten van Egypte, pardon: Noord Europa neerkomen. Frankrijk zal na de oorlogstoestand volgend op het nationale WK feest dolblij zijn met de toestroom van nieuw bloed.

  1. Wat een menslievend volkje schrijft er toch op deze nieuws pagina, ik zit ook niet op geluks zoekers te wachten maar wie bepaald dat dit allemaal geluks zoekers zijn? Ze zullen er best tussen zitten dat hou je toch niet tegen. Echte gelukszoekers verlaten Spanje trouwens direct want hier valt weinig te halen. En stop hierbij de vinger te wijzen naar de PSOE want die moet wel omdat PP meneer Rajoy zich niet aan de afspraken heeft gehouden meer vluchtelingen binnen te laten. Om sancties tegen te gaan laat Spanje nu meer vluchtelingen binnen, en ook om het afgesproken aantal te halen. Wil je een vinger wijzen doe dat dan naar Brussel die maar niet wil komen met de juiste oplossing.

   1. Inderdaad heb mij ook al geërgerd aan de vele nationalistische reacties ik ik en de rest kan stikken men heeft geen greintje respect meer voor onze medemens .

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken